Varga Zsolt Andrást jelöli a Kúria elnökének Áder János

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. október 5.

Belpol

Varga Zsolt András a jelölést elfogadta. Bírói szolgálati jogviszonya a jelöléskor szünetel, de vállalta, hogy elnökké választását megelőzően változtat ezen a helyzeten.

Varga Zsolt András a kinevezése esetén Darák Pétert váltja, aki 2021. január 1-éig tölti be a pozíciót.

Az MTI híre szerint Varga Zsolt András az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászként 1995-ben, később ugyanitt szerzett PhD fokozatot is, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen habilitált. 2012 óta egyetemi tanár, emellett katekéta, lelkipásztori munkatárs. (Az állami hírügynökség nem említi, de érdekességként megjegyezzük: az ELTE jogi karán a hallgatói önkormányzat elnöke volt. A HÖK élén az az Oszkó Péter váltotta, aki a Bajnai-kormányban pénzügyminiszteri pozíciót töltött be.)

Több fővárosi ügyészségen is dolgozott, majd az Országgyűlési Biztos Hivatalába került, ahol idővel hivatalvezető lett. Két alkalommal, összesen mintegy tíz éven át tevékenykedett a legfőbb ügyész helyetteseként, majd a Velencei Bizottság tagja lett. 2014 szeptemberétől alkotmánybíró. 2017 és 2019 decembere között a Velencei Bizottság Nemzetközi Jogi Albizottságának alelnöke, majd az Alkotmányírósági Albizottságának alelnöke lett.

A 444.hu Varga Zsolt András jelölésével kapcsolatban kiemelte azt is, a Fidesz legfőbb jogi ideológusának számít.

(Címlapképünkön: Varga Zsolt András az Alkotmánybíróság tagjaként. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk