Egy hangfelvétel szerint Mátészalkán a Fidesz segíti az előválasztáson az MSZP jelöltjét

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Belpol

A szocialista jelölt cáfol, a pártok vizsgálódnak.

Bizarr választási együttműködés részletei rajzolódnak ki abból a 24.hu birtokába került hangfelvételből, amit a napokban rögzítettek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületében az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös kitelepülésén, írja a lap.

Az MSZP és a DK a szocialista Papp Ildikónak gyűjt aláírást, vele szemben áll a Jobbik jelöltje, Földi István. A hangfelvételt egy aláírásgyűjtés alkalmával készítették Mátészalkán, amikor egy érdeklődő a helyi viszonyokról faggatta a DK aktivistáját. A felvételen a DK egyik helyi párttagja, Jakab Tímea arról beszél, hogy a Fidesz segíti az előválasztáson a DK által is támogatott MSZP-s jelöltet, méghozzá úgy, hogy a kormánypárt mozgósítja a szimpatizánsait, hogy a Jobbik és az MSZP jelöltje közti ellenzéki előválasztáson a szocialista politikusra voksoljanak.

"Akik velük (a Fidesszel – a szerk.) szimpatizálnak, azokat beküldik az előválasztásra, hogy szavazzanak dr. Papp Ildikóra" - hallható a felvételen. Jakab emellett arról is beszél, hogy a választókerületnek és a Fidesznek is az az érdeke, hogy a jobbikos Földi István veszítsen.

Majd azt is megemlíti, hogy egyébként barátságban van a választókerület országgyűlési képviselőjével, a fideszes Kovács Sándorral, és korábbi férje, az MSZP választókerületi elnöke, Halmi József gyerekkori jó barátja a kormánypárti képviselőnek.

Amikor az MSZP volt hatalmon, akkor ő (Halmi – a szerk.) segített Kovácsnak. Most a Fidesz van hatalmon, polgármester a volt férjem Győrteleken, most ő (Kovács – a szerk.) segít neki

- mondja Jakab a felvételen és azt is hozzáteszi, hogy a Fidesszel nincs "összefűződés", csak segítőkészség.

A lap kereste Jakab Tímeát, de nem érte el, a szocialista Papp Ildikót viszont igen, aki szerint a felvétel úgy készülhetett, hogy a jobbikos Földi István két „besúgója” odasomfordált a pulthoz, és leállt beszélgetni az aktivistákkal. Ám ő ennek nem volt fültanúja, úgyhogy nem tud többet mondani. Azt viszont kijelentette, hogy nem kapnak segítséget a Fidesztől.

A lap megkereste az érintett pártokat is. A DK azt mondta, nem ismerik az ügyet, de kivizsgálják azt és már fel is vették a választókerület vezetőjével a kapcsolatot. Szerintük "a DK az Orbán-rendszer legádázabb ellenfeleként soha nem működik együtt a Fidesszel, az említett együttműködés is kizárt. Ha igaz lenne, akkor annak természetesen következményei lesznek, ilyen magatartás a pártból való kizárást vonja maga után."

Az MSZP is azt mondta, hogy "a pártban zéró tolerancia van a Fidesszel való, a választásokat vagy az előválasztásokat bármilyen módon, bármilyen szinten befolyásoló együttműködéssel kapcsolatban."

A Jobbik pedig közölte, hogy megdöbbentő és botrányos, hogy "szövetségesük helyi jelöltje és emberei a Fidesszel együttműködve akarják elárulni és elcsalni az előválasztást és ezáltal végeredményben megakadályozni a valódi rendszerváltást, illetve a kormányváltás utáni elszámoltatást". Majd hozzátették, hogy az MSZP-nek vissza kellene hívnia jelöltjét, Papp Ildikót.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk