Egy kapavágás sem történt a magyar tulajdonú trieszti kikötőben, de fizetésemelések már voltak

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 9.

Belpol

Az Adria Port Zrt. szerint minden a megfelelő ütemben halad, de arra nem válaszoltak, mihez képest.

Már öt éve létezik a trieszti kikötő építéséért felelős projektcég, ehhez képest még sehol nem áll a nagy hanggal beharangozott projektírja a hvg.hu.

A lap szerint a mederkotrási és partfelépítési munkák továbbra sem kezdődtek el, ehhez képest az Adria Port Zrt. úgy gondolja, megfelelő ütemben halad a terminál fejlesztésének előkészítése. Azt ígérték, idén elkezdődik a mederkotrás és a partfelépítés, a munkaterületet átadták. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban 2026-ra ígérte a kikötő megnyitását, de a cég nem válaszolt arra, tartható-e ez az ütemterv.

A 300 méteres partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet korábban 31 millió euróért vette meg az állam öt évre, a kikötő koncessziós jogaiért pedig még 25 millió eurót fizetett. A projektcég a létrehozása első évében kapott 11 milliárd forintot, amit főleg tanácsadásra és ingatlanbérlésre költöttek.

 

 
Egy már létező kikötő Triesztben 

Közben a projektcégnél a fizetések emelkedtek: a mérlegbeszámoló szerint a cégvezető, Garai Péter Tibor éves fizetése egy 10 ezer eurós emelés után 71 ezer euróra nőtt tavaly, ami átszámítva 27 millió forint. A 4 felügyelőbizottsági tag éves juttatása is emelkedett, bár ők ehhez képest jelentéktelen összeget kapnak. Hogy mi indokolta az emeléseket úgy, hogy stabilan veszteséges a cég, nem tartotta fontosnak megmagyarázni a cég.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk