Egy kormányrendelettel megoldották, hogy egy egész erdőt kivághassanak Szegeden

  • narancs.hu
  • 2023. november 17.

Belpol

Az egyház és az állam ragaszkodik hozzá, hogy a tervezett iskola Kiss-Rigó László püspök stadionja mellett épüljön fel. 

kormány még októberben adományozott 6 hektárnyi erdőt a Szent Gellért Fórum mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott iskolát építsenek, azonban a szegedi önkormányzat attól tartott, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Ráadásul a kormány semmiről sem egyeztetett a városvezetéssel, de 103 miliót azért félretettek arra, hogy átminősítsék a területet, majd valahol máshol telepítsenek erdőt helyette – írja a 444.hu a Szegeder cikke nyomán.

A városvezetés úgy tervezte, hogy a novemver 17-i közgyűlésen rendeletben 3 évre tiltja meg az átminősítést, hogy kereshessenek egy másik helyszínt az iskolának. Az egyház és az állam azonban ragaszkodik hozzá, hogy az iskola Kiss-Rigó László püspök stadionja mellett épülhessen fel.

És a kormány beelőzte a szegedi önkormányzatot, és november 16-án este kijött egy kormányrendelet, amivel a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított katolikus iskola építésénél nem alkalmazható változtatási tilalom.

A Szeged.hu beszámolója szerint a pénteki közgyűlésen Botka László polgármester azt mondta, a kormány nem tilthatta volna meg, hogy közbelépjenek, „ha kell akkor beleállunk egy jogvitába is. Szeretnénk, ha megépülne ez az iskola, több helyre is felhívtuk a figyelmet, ahol ezt meg lehetne tenni”. Azzal érvelt, hogy mivel kétharmados jogszabály utalja kizárólagos önkormányzati hatáskörébe a településrendezési kérdéseket, ezért

a városvezetés kész arra, hogy a szükséges jogi lépéseket megtegye.

A polgármester közölte, az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a püspökséggel és a kormányhivatallal, és az érintett területtől néhány száz méterre három alkalmasabbnak tűnő terület ajánlott a fejlesztéshez, ahol fakivágás nélkül megvalósulhatna az iskolaépítés.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.