Egy politikai gazemberrel állunk szemben – mondta Orbánról évértékelőjében Gyurcsány

  • narancs.hu
  • 2019. február 9.

Belpol

Szerinte a miniszterelnök nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol.

Évértékelőt tartott ma Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke beszédének fókuszában természetesen az Orbán-rezsim állt, de szót ejtett a Jobbik és a DK együttműködéséről is, és kifejezte szolidaritását az Audi dolgozóival, az Magyar Tudományos Akadémiával, valamint a CEU-val is.

Az eseményt közvetítő atv.hu összefoglalója szerint Gyurcsány elmondta, hogy politikai értelemben lehet ugyan sikeres a Fidesz, de történelmi értelemben az Orbán-kormány bukásra van ítélve. Mint mondta, a miniszterelnök nem a menekültek ellen, hanem azok érkezéséért harcol; Orbán „a félelem legnagyobb mestere”, akinek esze ágában sincs a migráció problémáját rendezni. „Egy politikai gazemberrel állunk szemben” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, aki szerint az európai parlamenti választásokon az a fő cél, hogy „hogy az ellenzék vereséget mérjen Orbán átkozott rendszerére”.

Gyurcsány a Jobbikkal kapcsolatban arról beszélt, hogy nem kívánhatja senkitől, hogy szeplőtlen múlttal érkezzen a küzdelembe, vagy hogy ne hibázzon; megjegyezte, hogy a nemzeti populistává lett Fidesz is valaha liberális párt volt. A DK elnöke szerint most a közös fellépés mindent felülír, a nézeltéréseket pedig majd az „átkozott rezsim” bukása után, demokratikus vitában kell rendezni.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.