Egy zsúfolt nap Ókovács Szilveszter életéből

  • - vgy -
  • 2012. november 16.

Belpol

Szeptember első napjának reggelén egy Ókovács nevű állampolgár közalkalmazotti státuszt kapott az operaházban, hogy még aznap a miniszter felkérhesse: közalkalmazottként lássa el a főigazgatói feladatokat, vagyis helyettesítse Ókovácsot, a korábbi kormánymegbízottat.

Ókovács Szilveszter kormánybiztosi megbízatása lejártának másnapján, szeptember elsején egy addig betöltetlen „üres belső státusz átcsoportosításával” közalkalmazott lett abban az intézményben, amelyből korábban több száz közalkalmazottat bocsátott el. Hogy pontosan milyen feladat ellátására kellett a tömeges elbocsátások után is meglévő üres státuszt átcsoportosítani és a távozó kormánybiztossal rögtön feltölteni, arra némiképp homályos válaszokat kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától. (Igaz, hogy a közalkalmazottak felvétele az operaházhoz tartozik, mégis, minden kérdésünkre a tárca válaszolt.) Először arról tájékoztattak, hogy „művészeti/igazgatási szakalkalmazott”-ként vették fel Ókovácsot, további pontosítást igénylő kérdésünkre már „művészeti szakalkalmazott munkakör”-re szűkült szakfeladata, melynek elnevezése „zeneművészeti tevékenység”. Ezt a tevékenységet pedig, mint harmadik próbálkozásra megtudtuk, a „Központosított Titkárság állományában” látja el. Mindegy is, milyen homályos státuszba került, hiszen rögtön első közalkalmazotti munkanapján Balog Zoltán felkérte, hogy helyettesítés keretében lássa el a főigazgatói feladatokat is. Vagyis helyettesítse egykori önmagát. A főigazgató általános helyettesítésére jogosult gazdasági vezető reggel felvette őt közalkalmazottnak, de a nap végére Ókovács újra a felettesévé nőtte ki magát. Megbízott főigazgatói tevékenységét addig látja el, ameddig az október végén kiírt főigazgatói pályázat eredményesen le nem zárul. Kérdés, hogy amennyiben Ókovács lesz esetleg a pályázat nyertese, a jelenleg azt az általa betöltött, körvonalazatlan státuszt betöltetik-e mással, vagy visszacsoportosul ismeretlen eredeti helyére a Központosított Titkárságról.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.