Egyáltalán nem hatódott meg a kormány „engedményétől” a CEU, szerintük a határidők kitolása csak meghosszabbítja a bizonytalanságot

  • narancs.hu
  • 2017. október 13.

Belpol

Alá kéne inkább írni a megállapodást.

„A CEU üdvözöl minden olyan kezdeményezést, ami csökkenti a bizonytalanságot. Az igazságügyi miniszter mai javaslata a határidők megváltoztatásáról azonban meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát, miközben hátat fordít a kérdés kézenfekvő megoldásának” – írja közleményében az egyetem.

Trócsányi miniszter kora délután jelentette be, hogy egy évvel, 2019. január 1-ig meghosszabbítják azt a határidőt, ameddig a külföldi székhelyű felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell az új feltételeket, így a külföldi oktatási tevékenységet és a nemzetközi szerződés meglétét (bár ez utóbbi természetesen nem tőlük, hanem a kormánytól függ, épp ez a baj vele).

Úgy tűnik, a választásokig már nem megy neki a kormány a CEU-nak

Soros kiszorításának évében nem szorítják ki a Soros-egyetemet. 2018. január 1-je helyett 2019. január 1-jéig kell az egyetemeknek megfelelniük a felsőoktatási törvény tavaszi módosításában előírt feltételeknek, ha az Országgyűlés megszavazza a kormány ma benyújtott módosítását - mondta sajtótájékoztatóján Trócsányi László igazságügyi miniszter.

„A CEU fennmaradását biztosító megállapodás New York állam és a magyar kormányzat között készen áll az aláírásra. A helyzet megoldása a kormányzat kezében van: egyszerűen aláírhatja az általa letárgyalt megállapodást” – véli az intézmény.

„A határidő meghosszabbítása és a megállapodás aláírásának elmaradása véleményünk szerint visszalépés. A CEU viszont az előrelépésben érdekelt” – szögezik le közleményük végén.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?