Egyetlen kórház árulta el, hány ágyat szabadított fel a járványhelyzet miatt

  • narancs.hu
  • 2020. május 3.

Belpol

90 kórház nem válaszolt.

Tóth Bertalan MSZP-elnök levélben 91 kórháznak küldött kérdéseket az ágyfelszabadításokról, kórházi kiürítésekről és a járványügyi intézkedésekről.

Egyetlen kórház, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet végül válaszolt, Óváry Csaba főigazgató leveléből kiderült: az április 16-a előtti heti átlagosan 110-es műtétszám 30 sürgős beavatkozásra csökkent, a 170 finanszírozott aktív ágyból 102-t kellett felszabadítani a járványügyi intézkedés miatt.

A válaszból az is kiderült, hogy nem kellett beteget hazaküldeni, mert az ellátások felfüggesztése miatt 35 százalékosra csökkent az ágykihasználtság már a minisztériumi határidő előtt.

A válaszról Tóth Bertalan ezt írta Facebookon: „a veszélyhelyzeti intézkedések következtében csak ebben az intézményben a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben az időszakban. (...) Ha ezt az arányt kivetítjük a teljes magyar egészségügyi rendszerre, akkor az elmúlt másfél hónapban a kormányzat hatalmas áldozatot követelt azoktól a betegektől, akiknek - ha az életét azonnal nem is veszélyezteti, de - életminőségét jelentősen rontja az a betegség, amelyet műtéti beavatkozással javítani lehetne. A várólisták eddig is hatalmasak voltak, ezzel a kormányzati intézkedéssel nem rövidültek.“

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.