Egyre fenyegetőbb Paks 2, és senki nem garantálja a lakosság védelmét

  • Gera Márton
  • 2017.05.24 12:05

Belpol

Olyan silánynak tartja a környezetvédelmi hatástanulmányt a Greenpeace és az Energiaklub, hogy bíróságra mennek. Megállítható az orosz pénzből finanszírozott projekt?

Miközben a svájciakat népszavazáson kérdezték meg az atomenergiáról, itthon dübörög a Paks 2-projekt: nemrég külön minisztert kapott az orosz pénzből épülő atomreaktor, az LMP népszavazási kérdéseit pedig elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így nem tűnik túl valószínűnek, hogy az emberek referendumon mondjanak véleményt a gigaberuházásról. A Greenpeace és az Energiaklub azonban most azon dolgozik, hogy

sikerüljön gátat szabni az Orbán-kormány által csak óriási lehetőségként emlegetett projektnek.

Mint az a két szervezet szerdai rendezvényén kiderült, bíróságra mennek, mégpedig a Paks 2 környezetvédelmi engedélye és az engedély alapjául szolgáló hatástanulmány miatt, amely fontos kérdésekre egyáltalán nem, vagy csak slendrián módon ad választ.

false

 

Fotó: Greenpeace Magyarország

Ahogy a legtöbb nagyobb beruházás, Paks 2 is környezetvédelmi engedélyhez kötött, vagyis az illetékes hatóságnak meg kell vizsgálni, az adott projekt mennyire lesz ártalmas a természetre, az emberek életére. Amikor elindult a tervezett atomreaktor engedélyezési folyamata, utóbbiba ügyfélként belépett az Energiaklub és Greenpeace is, és több észrevételt tettek, mivel úgy látták,

Paks 2 környezetvédelmi engedélyezése során elemi és súlyos hibák merültek fel,

nincs garantálva a lakosság védelme. Mindezek ellenére 2016 szeptemberében megszületett az engedély, ám a zöld szervezetek azt tapasztalták, hogy az általuk felvetett aggályokat nem vették figyelembe. Fellebbeztek a döntés miatt a Pest Megyei Kormányhivatalnál, ugyanis akkor már ez a hatóság volt illetékes a kérdésben. Idén áprilisban a fellebbezést elutasították, és Paks 2 megkapta a környezetvédelmi engedélyt; ezt a lépést a Greenpeace és az Energiaklub is felelőtlennek tartja, mert az erőmű veszélybe sodorhatja Magyarország környezetét és lakosságát. Ezért döntött úgy a két szervezet, hogy

bíróságon támadja meg a döntést:

május 19-én adták be keresetüket a környezetvédelmi engedély megadása miatt.

false

 

Fotó: Greenpeace Magyarország

Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője azt mondta, a legfőbb problémának azt tartják, hogy Paks 2 környezetvédelmi hatástanulmánya fontos kérdésekre egyáltalán nem ad választ. Nincsenek konkrét feladatok és előírások a kiadott engedélyben, így olyan dolgok sem derülnek ki, hogy például mit fognak kezdeni a radioaktív hulladékokkal – nem tudni, a hulladékkezelő tudja-e majd fogadni azokat. De

az sem világos, mi lesz a kiégett fűtőelemekkel,

nem tisztázott, ezeket hol tervezik tárolni. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a hatástanulmány mindössze három mondatot és egy furcsa ábrát szentel e kérdésnek.

false

 

Fotó: Greenpeace Magyarország

Az sem egyértelmű, milyen hatása lesz annak, hogy egy ideig Paks 1 és Paks 2 egyszerre fog üzemelni. Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse arról beszélt, hogy bár a hatástanulmány szerint Paks 2 nem befolyásol Natura 2000-es területet, ez nem igaz, hiszen már maga a Duna is ilyen terület, a folyóra pedig mindenképpen hatással lesz az építkezés és a reaktor. Perger szerint az sem derül ki a hatástanulmányból, hogyan érinti a talajvizet a reaktor építése.

Mind a két szervezet bízik abban, hogy a bíróság helyt ad a keresetüknek és hatályon kívül helyezi az engedélyt, vagyis az eljárást ismét le kell futtatni. A Greenpeace ezek mellett mostantól rendszeresen értelmezni,

kommentálni fogja a Paks 2-vel kapcsolatos híreket és döntéseket:

létrehoztak egy külön blogot, a paksameta.hu-t, ahol követni lehet a reaktorra vonatkozó bejelentéseket és a zöld szervezet kommentárjait. Az Energiaklub pedig adománygyűjtést szervez a bírósági ügy miatt: egymillió forintot szeretnének összeszedni, amit a perköltségekre fordítanak.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.