Egyre kevesebb a vízimentő, az önkormányzatok nem tudják megfizetni őket

  • narancs.hu
  • 2023. július 18.

Belpol

Pedig nagy szükség van a munkájukra. 

Folyamatosan csökken a vízimentőt foglalkoztató önkormányzatok és strandok száma – írja a Népszava a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) statisztikái alapján. Az elmúlt öt évben a csúcsot 2021 jelentette: 30 település 61 strandján dolgoztak a VMSZ szakemberei, az idénre 24 település rendelte meg szolgáltatásukat 44 strandra.

Az idén szerződést nem kötő önkormányzatok közül többen a szolgáltatás árával magyarázták, hogy erre a szezonra nem kértek vízimentőt,

írja a lap. 

„Az árakon látszik, hogy nincs konkurencia, de akármennyibe is kerül, nekünk kötelező megrendelni a szolgáltatást” – jegyezte meg Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. Aki hozzátette, nyolc strandjukból csak a központi fizetőre kell vízimentő, ám ez is több milliós kiadást jelent. „Az a baj, hogy az emberek csak azt látják, emelkedtek a belépőárak, ám arra nem gondolnak, hogy ez nem nyerészkedés, hanem menekülés, hiszen elszálltak az energiaárak, a vízdíj, s persze a szolgáltatások költségei is. Néhány év alatt több, mint a duplájára ment fel a vízimentők díja, ezt is ki kell fizetni valahogyan” – fogalmazott. 

 
Vízimentő az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

A VMSZ ajánlata alapján öt éve 15 ezer forint plusz áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra egy vízimentő szakember, az idén a tarifa már 34 ezer plusz áfa, azaz 43 ezer forint. A fizetőstrandokon, amíg belépődíjat szednek, tehát jellemzően június 1. és augusztus 31. között, mindvégig kötelező vízimentőt alkalmazni, ami 92 napot jelent, azaz egyetlen vízimentő úgy 4 millióba kerül erre az időszakra, de akadnak kétemberes strandok is, ami már 8 millió. Ehhez jön még költségként a kötelező rádióbérlés, ami bruttó 1230 forint naponta, s ez is több, mint 110 ezer forint egy szezonra, illetve, ha az önkormányzat nem tud szállást biztosítani a vízimentőnek, akkor napi bruttó 4440 forint szállásköltség, ami több, mint 400 ezer forint személyenként egy nyárra. Vagyis egyetlen vízimentő alkalmazása strandonként cirka 4,5 millióba fáj egy településnek, kettő esetén pedig csaknem 9 millió a végösszeg. A szerencsésebb településeken elég csak egy strandot biztosítani, ám Balatonfüreden például öt, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön, Balatonlellén, Balatonszepezden 3-3 strandon kénytelen vízimentőt fizetni az önkormányzat, ami már 15 milliós, sőt, Füred esetében 25 milliós költséget jelent.

„A szolgáltatás díja minden évben az inflációval nőtt” – állapította meg Szabolcs Tímea, a VMSZ sajtókapcsolatokért felelős munkatársa. A lap hozzátette, a VMSZ statisztikáiból kiderül, igencsak nagy szükség van a vízimentőkre a tó körül. Az általuk biztosított strandokon vízimentőik 3452 esetben láttak el sérülteket és 34 bajba jutott embert mentettek ki a vízből. 43 olyan sérültet láttak el a parton, akik ezek után még kórházi kezelésre szorultak. A mentőtiszti autó és az esetkocsi 71 alkalommal látott el esetfeladatot, mentőhajóikat 180-szor riasztották, ebből 75-ször bajba jutott emberekhez, s 48 alkalommal mentettek ki hajót vagy vitorlást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.