Egyre kevesebb rendőr, több mint négyezret azonnal fel tudnának venni

  • narancs.hu
  • 2023. július 24.

Belpol

Alacsonyabb létszámmal nehezen bírják el a feladatokat. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást – írja az rtl.hu

Egy neve elhallgatását kérő rendőr szerint szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőr osztanak be egymás mellé járőrözni: általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek. Állítása szerint a kapitányságok munkaerőhiánya már a mindennapokban is tapasztalható, az állampolgárok pedig leginkább akkor szembesülnek ezzel, ha segítséget kérnek.

„Egyre hosszabb ideig tart, mire kiérünk egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírjuk ellátni a feladatokat”

– mondta.  

A következő években várhatóan még kevesebb rendőr szolgál majd, az ORFK-tól származó statisztikák szerint ugyanis idén csak 470-en adták be jelentkezésüket a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi képzésre, miközben tavaly ez a szám 486 volt, 2021-ben pedig 592. Összehasonlításképpen: a Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, hívja fel a figyelmet az rtl.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk