Perre készül a főváros a vízdíjak rendezése miatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 24.

Belpol

Kétszer annyiba kerül előállítani a vizet, mint amennyi bevétele van a Főváros Vízműnek. A díjak rendezésére ad lehetőséget a jogszabály, csak ez nem történik meg. 

„Az egész hazai vízszakma megnyugodott attól, hogy a kormány végre önálló államtitkárságot hozott létre a vízügyek kezelésére és nekilátott a vízdíjak rendezését célzó törvénymódosításnak. Azt már több fórumon, így az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén is bejelentették, hogy új egységes vízdíjat alakítanak ki” – mondta Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának, aki attól tart, hogy a Fidesz által diktált feltételek miatt egy átláthatatlan, torz, de Budapestet mindenképpen hátrányos helyzetbe hozó jogszabály-változtatásra készülnek az államtitkárságon.

A kiszivárgott hírek szerint a minisztérium, illetve az államtitkárság mondaná meg, hogy melyik településen, hol és milyen hosszú vezetéket újíthatnak fel, illetve hol végezhetnek korszerűsítést, indíthatnak fejlesztési projektet. Jelenleg Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, vidéken nagy a szórás, de valamivel 7 köbméter felett van.

A fővárosban 218 forintba kerül egy liter víz, így a havi számlák 3000 forint alatt vannak, miközben az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek. 

A fővárosi cég, ahogy az ország többi vízi közmű cége, tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz, azaz változatlan áron kell szolgáltasson, ráadásul közművezeték- adót, illetve felügyeleti díjat is fizetnie kell, írja a Népszava. 

 
Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a felújított Budavári Sikló átadásán a Clark Ádám téren 2022. február 8-án.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata a közműves ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés szolgáltatási díjára való javaslattétel a közműcégek adatközlése alapján. Az illetékes minisztériumnak ezen javaslat alapján kellene évente döntenie a díjváltoztatásról és megállapítani az új árat. A díj megállapítása során a költségmegtérülés elve alapján figyelemmel kell lenni a szolgáltató költségeire, valamint ösztönözni kell a biztonságos és hatékony gazdálkodáshoz szükséges beruházások elvégzését, a szolgáltatás minőségének javítását.

Tüttő szerint a jogszabály keret adott, csak éppen „fittyet hánynak rá”, hozzátéve, minden lehetséges fórumon rákérdezett már a díjrendezésre. A Fővárosi Vízművek a törvény szabotálása miatt pert indít és visszamenőlegesen is kártérítést fog kérni. A per dokumentációjának összeállítását már meg is kezdték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk