Friss kutatás: egyre több szavazót veszít a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2019. november 21.

Belpol

Két hónap alatt 3 százalékpontot veszített a Fidesz a támogatottságából, a Momentum ugyanennyivel lett népszerűbb.

Az elmúlt két hónapban 35 százalékról 32-re csökkent a Fidesz-szimpatizánsok aránya az országban - derül ki a Závecz Research 24.hu-n publikált felméréséből. Ugyanakkor nemcsak az általános visszaesés az érdekes - amire akár azt is lehet mondani, hogy hibahatár közeli -, hanem az, ami Budapesten történt, s amire rövidesen kitérünk.

Ezzel párhuzamosan 5-ről 8 százalékra nőtt a Momentum-tábor, de a DK-szavazók aránya továbbra is 9%-on, a Jobbik-hívek pedig 6%-on stagnálnak.

A Fidesz mellett az MSZP is veszített népszerűségből: 6 helyett már csak 5%-os támogatottságot tudhat magáénak a teljes népesség körében.

false

A biztos választók között így novemberben a Fidesz 49%-on áll, míg az aktív DK szavazók aránya 15, a Momentumosoké 11%. Leghátul a Jobbik és az MSZP kullog 9 és 8 százalékkal.

Bár a Fidesz minden korosztályban toronymagasan vezet, tábora, többek között az önkormányzati választás hatására, azt követően 2,8 millióról 2,5-2,6 millióra csökkent.

Legkisebb előnyük a harminc év alattiak körében van, az ilyen idős választóknak csak a negyede támogatja a Fideszt, míg a Momentumnak 14 százaléka van.

A 30-40-50-es korosztályokban 9-11-10 százalékponttal csökkent a népszerűségük, míg az érettségizetteknél 8, a diplomásoknál 9 százalékponttal.

A Budapesten még ennél is nagyobb a változás: 15 százalék pártolt el tőlük, de a falvakban is veszítettek népszerűségükből, 8 százalékponttal csökkent a népszerűségük.

Figyelmébe ajánljuk