Csőzik: „Orbán ad 37 milliárd forintot, de ez csak átfolyik rajtunk"

Belpol

Érd új ellenzéki polgármestere 1,2 milliárdos költségvetési hiányt örökölt.

Érd korábbi fideszes polgármestere 40 milliárddal adta át a város vezetését utódjának, legalábbis ő ezt állítja. Az új polgármester, az ellenzéki Csőzik László azonban 1,2 milliárdos hiányról számolt be. Ízelítő a friss Magyar Narancsban megjelent interjúból:

Magyar Narancs: A költségvetésről T. Mészáros András azt közölte a Facebook-oldalán, hogy 40 milliárdot hagyott a város kasszájában, ön ezzel szemben azt mondta, 1,2 milliárdos hiány van. Hogy jön ez ki?

Csőzik László: Az átadás-átvételkor csupán pillanatfelvételt kaptam a város helyzetéről, ezután érkezett a volt polgármester bejelentése a 40 milliárdról, amivel kapcsolatban két dolgot felejtett el közölni: az egyik, hogy ennek nagy része Mészáros Lőrinc vállalkozói díja, a másik, hogy van egy 1,2 milliárdos lyuk. Az előbbi azt jelenti, hogy a Modern Városok Program projektjeinek mindegyikét, nyílt közbeszerzésen ugyan, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el. Azt tudjuk, hogy a közbeszerzéseknél az utolsó szót a Miniszterelnökség mondja ki, tehát a városunknak Orbán ad 37 milliárd forintot, de ez Érden csak keresztülfolyik, mert végül Mészáros Lőrincnél landol.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

MN: Az átcsoportosításokból a lakosság mit fog érezni?

CSL: Remélem, semmit, de ezt még csak most alakítjuk ki. Az biztos, hogy a dolgozók bérét kifizetjük, a havat eltakarítjuk, a szemetet elszállítjuk, a szállítóinkat kifizetjük, de vannak dolgok, amiket át kell ütemezni. Ehhez kell a költségvetési rendelet módosítása, de ezzel megvárjuk a decembert, addig le akarjuk futni a köröket a Pénzügyminisztériumnál.

(…)

MN: November elején megalakult a közgyűlés, ahol a volt polgármestert a pénzügyi bizottság elnökének választották. Miért?

CSL: Bár ebben nem volt a csapatommal egyetértés köztünk, én kezdettől ragaszkodtam hozzá, hogy a legfontosabb bizottság, a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöki helyét a Fidesz kapja meg. Ők a volt polgármestert jelölték, mi pedig elfogadtuk, bár ebben is volt egy kis vita.

Csőzik Lászlóval emellett beszélgettünk még arról, hogyan akarja meggyőzni a Pénzügyminisztériumot arról, hogy adjon a városnak támogatást, mit akar kezdeni a helyi médiával, a város bringaútjaival, miről tárgyal a MÁV-val és arról, vajon bocsánatot fog-e kérni Orbán Viktortól.

Az interjút a csütörtökön megjelenő Narancsban olvashatják.

A lapra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk