Mégse vihette el a 10 milliárdos parkolási bulit Mészáros Lőrinc volt embere

Belpol

Cikkünk után visszalépett a jogszerűtlen közbeszerzés nyertesének megbízásától a ferencvárosi önkormányzat vagyonkezelő cége.

December 16-án írtuk meg, hogy a volt agrárállamtitkár, Poprády Géza cége, a 4 Green Parking Zrt. (4GP) futott be a IX. kerületi önkormányzat parkoló automatáinak felújítási és üzemeltetési pályázatán. Poprády 2014-ben távozott a Földművelésügyi Minisztériumból, 2016-ban Mészáros Lőrinc frissiben vásárolt herceghalmi cége, az Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett fél évre.

Az önkormányzati vagyonkezelő, a FEV IX. Zrt. januártól 10 évre összesen 10 milliárd forintot fizetve betonozta volna be Poprády Géza cégét. A 8450 kerületi és 325 fővárosi parkolóhely üzemeltetését darabonként 8000 + áfa forintért, havonta 90 millió forintért kezelte volna Poprády tavaly áprilisiban alapított cége.

false

 

Fotó: MTI

 

December 14-én ki is hirdették az eredményesen lefolytatott eljárás győztesét, holott erre nem kerülhetett volna sor, mivel előző nap, december 13-án az önkormányzat képviselő-testülete forráshiányra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzést. Ez Baranyi Krisztina független képviselő kezdeményezésének volt köszönhető – aki évek óta küzd egy átláthatóbb, hatékony parkolásüzemeltetésért – annak ellenére is, hogy magát a javaslatot végül egy fideszes képviselő nyújtotta be.

Cikkünk megjelenése után öt nappal, december 21-én a FEV IX. újabb hirdetményt publikált, amelyben az eljárás eredménytelenségéről adott tájékoztatást arra a december 13-i képviselő-testületi döntésre hivatkozva, amelynek eredményéről “megfeledkezve” december 14-én közzétették a győztes nevét.

A tender lebonyolítása nemcsak jogszerűtlennek, hanem összeférhetetlennek is tűnt, mivel, ahogyan azt feltártuk, a közbeszerzést a Fidesz volt országgyűlési képviselője, zuglói polgármestere és elszámoltatási biztosa, Papcsák Ferenc ügyvédi irodája egyengette. Papcsák üzlettársa volt Poprády Gézának a Wolgupo Agroconsulting Termelő Kft. nevű társaságában 2017. október és 2018. január között. A 4GP végül úgy tudott nyerni, hogy három vetélytársa pályázatát a FEV IX. bírálóbizottsága érvénytelennek minősítette.

December 21-i hirdetménye szerint a ferencvárosi önkormányzat új eljárást fog indítani a 10 milliárdos megbízásra; ez azért érdekes, mert az év végén elvonta a forrást a képviselő-testület.

Bácskai Jánost, Ferencváros fideszes polgármesterét többször kerestük az ügyben, azt tudakolva, indít-e vizsgálatot, tesz-e feljelentést, de nem reagált kérdéseinkre. Kerestük a BRFK-t is hogy érkezett-e feljelentés, rendeltek-e el nyomozást a történtek miatt, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Figyelmébe ajánljuk