Életveszélyes a Balaton jegére lépni

  • narancs.hu
  • 2023. február 9.

Belpol

A vízirendészet a tó teljes parti sávjában ellenőrzést folytat. 

A tó befagyása nem várható a következő napokban, sőt olvadás indulhat meg szombattól, amely az erős szél hatására el is tüntetheti a jeget a parti sávból. A kialakult jégréteg 3-7 centiméter közötti, teljesen változó szerkezetű, de összességében a biztonságos jégen tartózkodásra nem alkalmas – írja a police.hu

A közlemény szerint a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert.

 
 
A drónnal készült képen jég látható a Balatonon Siófoknál 2023. február 8-án.
Fotó: Vasvári Tamás / MTI
 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szerint tilos a szabad vizek jegén tartózkodni, 

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint
  •  folyóvizeken, és azok mellékágain. 

A mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem – a jeges ruházatától megszabadítva – fokozatosan kell felmelegíteni a testét. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

A vízirendészet a Balaton teljes parti sávjában kiemelten ellenőrzi a jégen tartózkodással kapcsolatos szabályok betartását. Azok megszegése esetén a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5 000 - 50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak, olvasható a közleményben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk