ELIOS-ügy: kiadta az OLAF a vizsgálat aktáit

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Belpol

Ez azt is jelenti, hogy a teljes nyomozati anyag nyilvánosságra hozhatóvá válik.

"Ezekben a percekben ért véget a személyes tárgyalása Ville Itäläval, az OLAF főigazgatójával, amelynek eredményeként bejelenthető, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala ezekben a percekben küldte meg az Elios-ügy hivatalos nyomozati iratait Havasi Andreának, aki annak megismerése miatt indított per az illetékes bíróságon" - mindezt Ujhelyi István hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán. 

Az ELIOS-ügy kapcsán emlékeztet, hogy miután az OLAF a jogerős döntés ellenére sem akarta eddig kiadni az iratokat. Az OLAF vizsgálaa  2017-ben zárult le, a megállapításokat és a meghozandó intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat  elküldte a magyar hatóságoknak. Ezt Magyarországon nem követte büntetőeljárás. Az ügy részleteinek kiadására vonatkozó kérelmek az Európai Bíróság Törvényszékéhez kerültek, amely 2021 szeptemberében döntött arról, hogy az OLAF nem tagadhatja meg a magyarországi közvilágítás korszerűsítésével, korrupció gyanújával indított nyomozás iratainak kiadását.

A videó szerint most Ujhelyi Istvánnak az OLAF igazgatója is megerősítette: kiadják, illetve ezekben a percekben kiadták az Orbán Viktor vejének cégét érintő nyomozati dokumentumokat az eredeti bejelentőnek.

Ez azt is jelenti, hogy a teljes nyomozati anyag nyilvánosságra hozhatóvá válik - hangsúlyozta videója végén Ujhelyi.

Az ELIOS-ügyről szóló cikkeinket IDE kattintva olvashatja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?