ELIOS-ügy: kiadta az OLAF a vizsgálat aktáit

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Belpol

Ez azt is jelenti, hogy a teljes nyomozati anyag nyilvánosságra hozhatóvá válik.

"Ezekben a percekben ért véget a személyes tárgyalása Ville Itäläval, az OLAF főigazgatójával, amelynek eredményeként bejelenthető, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala ezekben a percekben küldte meg az Elios-ügy hivatalos nyomozati iratait Havasi Andreának, aki annak megismerése miatt indított per az illetékes bíróságon" - mindezt Ujhelyi István hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán. 

Az ELIOS-ügy kapcsán emlékeztet, hogy miután az OLAF a jogerős döntés ellenére sem akarta eddig kiadni az iratokat. Az OLAF vizsgálaa  2017-ben zárult le, a megállapításokat és a meghozandó intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat  elküldte a magyar hatóságoknak. Ezt Magyarországon nem követte büntetőeljárás. Az ügy részleteinek kiadására vonatkozó kérelmek az Európai Bíróság Törvényszékéhez kerültek, amely 2021 szeptemberében döntött arról, hogy az OLAF nem tagadhatja meg a magyarországi közvilágítás korszerűsítésével, korrupció gyanújával indított nyomozás iratainak kiadását.

A videó szerint most Ujhelyi Istvánnak az OLAF igazgatója is megerősítette: kiadják, illetve ezekben a percekben kiadták az Orbán Viktor vejének cégét érintő nyomozati dokumentumokat az eredeti bejelentőnek.

Ez azt is jelenti, hogy a teljes nyomozati anyag nyilvánosságra hozhatóvá válik - hangsúlyozta videója végén Ujhelyi.

Az ELIOS-ügyről szóló cikkeinket IDE kattintva olvashatja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?