Elítéli a Mazsihisz az oltási kampány plakátjainak összefirkálását

  • narancs.hu
  • 2021. november 14.

Belpol

A nácizmusra utaló rajzok miatt tiltakozik a szervezet, a Hanuka idejére is kiterjesztené az oltási akcióhetet.

Egyesek összefirkálják a koronavírus elleni védőoltás kampányának plakátjait, a firkák között náci utalások is vannak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményt adott ki, amelyben elítéli azokat, akik a védőoltás és a nácizmus között bármiféle párhuzamot vonnak. „Ez éppúgy méltatlan a Holokauszt áldozataival és túlélőivel kapcsolatban, mint azokkal, akik a magyar egészségügyben napi szinten küzdenek a járvánnyal” – olvasható a közleményben.

A Mazsihisz továbbra is arra buzdít mindenkit, tartsa be a védekezést szolgáló intézkedéseket, és oltassa be magát. A szervezet támogatja a kormány által meghirdetett oltási akcióhetet, „és azt javasolja, hogy azt szükség esetén terjesszék ki a következő hétre, vagyis Hanuka ünnepének hetére is. Ebben az időszakban ünnepeljük a fény csodáját, amely legyőzi a sötétséget, így bízunk és hiszünk benne, hogy az oltások segítenek elűzni a járvány sötétségét.”

A szövetség részt vesz a járvány elleni védekezésben, a zsidó Szeretetkórház, ahogyan a többi egyházi kórház, dolgozik az oltási programban, „több tízezer magyar – nem zsidó – honfitársunk beoltásában vettünk részt”.

A Mazsihisz is érzékeli, hogy az egyébként szükséges korlátozások rombolóan hatnak a közösségekre, de meggyőződése, hogy az élet csak akkor térhet vissza a rendes kerékvágásba, ha sikerül elérni az optimális átoltottságot, ez pedig „több százezer egészségügyi dolgozó áldozatos munkája nélkül elképzelhetetlen. Éppen ezért minden erőnkkel támogatjuk a védekezésben résztvevők munkáját, és határozottan visszautasítjuk az őket  érő nemtelen támadásokat” – írja a közlemény.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?