Benzinárstop: be is zárathatják a renitens kutakat

  • narancs.hu
  • 2021. november 14.

Belpol

Fellebbezni nem lehet a szabálytalanság miatt kiszabott bírság ellen – derül ki a Magyar Közlönyből.

Hétfőtől maximálisan literenként 480 forintért adhatják a 95-ös oktánszámú benzint és a dízelt Magyarországon a benzinkutak. Az intézkedést három hónap múlva felülvizsgálják – emlékeztet a Telex. 

A benzinár maximalizálásáról szóló kormányrendelet szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez többek között azt rögzíti, hogy a kutak a veszélyhelyzet miatt kötelesek a rendelet szerint meghatározott üzemanyagokat forgalmazni, és nyitva tartani, a meghatározott nyitvatartási időben. Ha két napnál tovább nem tudják árulni az üzemanyagokat, üzemszünetet kell tartaniuk. Erről azonnal, de legkésőbb 24 órán belül tájékoztatni kell a kereskedelemért felelős minisztert és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

Ha üzemszünetet tartanak, mást nem árulhatnak, és az sem lehetséges, hogy ilyenkor rövidebb ideig nyitva tartsanak.

A rendeletet megszegő töltőállomásokra bírság vár, ez 100 ezer forinttól 3 millióig terjedhet, fellebbezni nem lehet a határozat ellen, és ha ismét szabálytalanságon érik a kút üzemeltetőjét, fél évre is eltilthatják a tevékenységétől.

Ha egy kút üzemszüntetet hirdetett, vagy üzemeltetőjét eltiltották a működéstől, kijelölnek helyette egy másik, nyilvántartott szolgáltatót a kút 30 kilométeres körzetében. Ez többek között azzal jár, hogy „a kijelölés napjától az Árrendelet hatályának lejárta szerinti hónap utolsó napjáig (...) az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek”, ő köteles viselni a közüzemi költségeket, eladhatja az árukészletet, és aztán a rendelet által meghatározott módon el kell vele számolnia.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk