Elképesztő méreteket ölt a kórházak adóssága, már több mint 50 milliárd forintnyi lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel

  • narancs.hu
  • 2018. november 18.

Belpol

Szakmai, érdekvédelmi szervezetek már korábban is aggasztónak tartották az adósságállomány mértékét és annak lehetséges következményeit. Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez fordultak, de választ nem kaptak jelzéseikre.

Október végére 50,7 milliárd forint értékű, lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel a magyar kórházak, átlépve a lélektani határként emlegetett 50 milliárd forintot – írja a napi.hu a Magyar Államkincstár friss adataira hivatkozva.

Az egyhavi növekedés meghaladta az ötmilliárd forintot, ráadásul majdnem a teljes növekmény a 60 napon túl lejárt számlák teljesítésének továbbhalasztásából adódott.

2017 végéhez képest 35,2 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, azaz havonta átlagosan 3,5 milliárddal gyarapodik a beszállítók felé a tartozás.

A lap emlékeztet, az adósságnövekedés őszi gyorsulása nem szokatlan jelenség: 2017 októberében 5,44 milliárdos volt a plusz.

A friss adóslista szerint a sort 3,2 milliárd forinttal a Péterfy Sándor utcai kórház vezeti, ahol egy hónap alatt 462 millió forint értékű lejárt számla kifizetését halasztották el. A másodiknak felzárkózott a március végén még nulla forint adóssággal rendelkező, október végére 2,73 milliárdnyi adósságot felhalmozó Honvédkórház, ahol csak az október 776 millió forinttal gyarapította az állományt.

Kétmilliárd fölötti tartozása van két nagy megyei intézménynek is, a Békés megyei kórháznak és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórháznak.

Alig néhány tízmillióval marad el a kétmilliárdtól a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem tartozása, nyomukban a mintegy 1,9 milliárdos adósságot maga előtt görgető Szegedi Tudományegyetem áll.

Míg további tíz fekvőbeteg-ellátó intézmény tartozik egyenként 1-2 milliárd forint közötti összeggel.

A beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség szerint a cégek már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy októberben megnövekedett a lejárt kintlévőség-állományuk és durvább lett a kórházak nem-fizetése. Ugyanakkor, iparági információk szerint egyes cégeknek kötelesek fizetni a kórházak, akár a többiek kárára is.

Három szakmai, érdekvédelmi szervezet – az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) – már egy hónappal ezelőtt aggasztónak tartotta az adósságállomány mértékét és annak lehetséges következményeit – számol be napi.hu. Emiatt Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez fordultak levélben, közbejárásukat kérve követeléseik megszerzése érdekében. Választ azonban máig nem kaptak jelzéseikre.

Figyelmébe ajánljuk