Elkészült a Korrupcióellenes Munkacsoport első jelentése

  • narancs.hu
  • 2023. március 14.

Belpol

A statisztikai adatokon túl nem sok mindent tudhatunk meg belőle a hazai korrupcióról.

Szűk három hónap alatt elkészítette első,196 oldalas jelentését az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – írja a hvg.hu.

A lap beszámolója szerint, bár a 2022-es évre vonatkozó jelentés részletesen vizsgálja a hazai közbeszerzési rendszert, az uniós támogatások felhasználását, kitér a közadatok átláthatóságára és hosszan sorolja a korrupciós bűncselekmények statisztikáit is, mégis nehéz belőle a magyarországi korrupció nagyságára, a politikai szférába való beágyazottságára vagy éppen a felderíthetőségére következtetni.

A 196 oldalas jelentést, négy almunkacsoport, négy területre fókuszálva készítette el: közbeszerzések, uniós és nemzeti támogatási programok, közadatok nyilvánossága és transzparencia, valamint büntető(eljárás)jog. A jelentésből többek között kiderül:

  • Tavaly 7894 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, valamivel többet, mint a 2021-es 7676 darab.
  • Az építési beruházások az összes közbeszerzés 37,7 százalékát, értékében 58,9 százalékát tették ki.
  • A második legnépszerűbb kategória az árubeszerzés volt, a harmadik a szolgáltatás-megrendelés.
  • Az EU-s támogatásból (is) megvalósuló közbeszerzések 13,3 százaléka volt egyszereplős 2022-ben.
  • A hazai forrásból megvalósuló közbeszerzéseknél már 31,3 százalék volt az egyajánlatosak aránya.
  • A Közbeszerzési Hatóság 2022-ben 15 feljelentést tett, ebből 8-at korrupciós bűntett gyanújával.
  • A közbeszerzéseknél releváns korrupciós bűncselekmények miatt tavaly 1160 büntetőeljárás indult.
  • Szabálytalanság miatt az 1484 milliárd forint hazai támogatás 2,84 százalékát kellett visszafizetni.

A munkacsoport jelentése javaslatokat is megfogalmaz a hatékonyabb korrupcióellenes küzdelem érdekében, hvg.hu azonban emlékeztetett, érdemi jogosítványok nélkül az Integritás Hatóság munkáját segítő munkacsoport még a hatóságnál is súlytalanabb, mivel véleménye lehet, de nem biztos, hogy az bárkit érdekel.

A munkacsoport az éves jelentését a kormánynak is továbbítja, amely a javaslatokat 2 hónapon belül megvitatja, de nem köteles azokat megfogadni.

Igaz, a javaslat végre nem hajtását indokolni kell.

A jelentésben ennek ellenére 32 konszenzusos, tehát a civil és állami tagok által is támogatott javaslatot fogalmaztak meg a kormány számára, és minden területen volt több olyan javaslat is, amit a civil delegáltak fogalmaztak meg, de azok az állami tagok ellenállása miatt nem váltak konszenzusossá. Javaslatot született többek között arra, hogy bővítsék a vagyongyarapodási vizsgálatok alkalmazási körét, például a vesztegetés, befolyással üzérkedés bűncselekmények elkövetésének gyanúja esetére is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk