Elkezdődött a kirúgott karinthys tanárok tárgyalása

  • narancs.hu
  • 2023. március 28.

Belpol

A tankerületi vezető nem ment el az előkészítő tárgyalásra. 

Kedden reggel kezdődött a tárgyalása annak a hat tanárnak, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ november 30-án elbocsátott a Karinthy Frigyes Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvétel miatt – írja a Telex

Az előkészítő tárgyaláson nem jelent meg a tankerület vezetője, csak a jogi képviselője. Az eljáró bíró szerint csak később fogják beidézni, mert először a felpereseket hallgatják meg. 

A pedagógusok azért nyújtottak be keresetet, mert véleményük szerint a jogviszonyukat jogellenesen szüntették meg, továbbá úgy vélik, hogy a tankerület megsértette az egyenlő bánásmód követelményeit, és nem tartotta a tiszteletben a véleménynyilvánítás szabadságát sem. Az elbocsátásuk aránytalan és eltúlzott volt, amivel meg akarták őket félemlíteni. A tankerület képviselője szerint azonban az elbocsátások nem a véleménynyilvánítás elfojtárásra irányultak. 

A bíró felvetette a peren kívüli megegyezés lehetőségét: a pedagógusok képviselője azt javasolta, hogy védenceit vegyék vissza a korábbi pozícióikba és fizessenek nekik fejenként egymillió forint sérelemdíjat, a tankerület pedig kérjen nyilvánosan bocsánatot. 

A tankerület jogi képviselője erre az ajánlatra úgy reagált: nincs felhatalmazása, hogy konkrét választ adjon, de továbbítani fogja az ajánlatot a megbízójának, azaz a tankerület vezetőjének. A tanárok ügyvédje ezután bejelentette, hogy a tárgyalás szüneteltetésének akkor látják értelmét, ha érdemben tudnak egyeztetni az ajánlatukról. Így viszont kérik a tárgyalás lefolytatását, de megváltoztatják eredeti keresetüket, és a kirúgott pedagógusok közül senki sem kéri a pozíciójukba való visszahelyezését, számolt be a Telex. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.