Elkezdődött a kirúgott karinthys tanárok tárgyalása

  • narancs.hu
  • 2023. március 28.

Belpol

A tankerületi vezető nem ment el az előkészítő tárgyalásra. 

Kedden reggel kezdődött a tárgyalása annak a hat tanárnak, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ november 30-án elbocsátott a Karinthy Frigyes Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvétel miatt – írja a Telex

Az előkészítő tárgyaláson nem jelent meg a tankerület vezetője, csak a jogi képviselője. Az eljáró bíró szerint csak később fogják beidézni, mert először a felpereseket hallgatják meg. 

A pedagógusok azért nyújtottak be keresetet, mert véleményük szerint a jogviszonyukat jogellenesen szüntették meg, továbbá úgy vélik, hogy a tankerület megsértette az egyenlő bánásmód követelményeit, és nem tartotta a tiszteletben a véleménynyilvánítás szabadságát sem. Az elbocsátásuk aránytalan és eltúlzott volt, amivel meg akarták őket félemlíteni. A tankerület képviselője szerint azonban az elbocsátások nem a véleménynyilvánítás elfojtárásra irányultak. 

A bíró felvetette a peren kívüli megegyezés lehetőségét: a pedagógusok képviselője azt javasolta, hogy védenceit vegyék vissza a korábbi pozícióikba és fizessenek nekik fejenként egymillió forint sérelemdíjat, a tankerület pedig kérjen nyilvánosan bocsánatot. 

A tankerület jogi képviselője erre az ajánlatra úgy reagált: nincs felhatalmazása, hogy konkrét választ adjon, de továbbítani fogja az ajánlatot a megbízójának, azaz a tankerület vezetőjének. A tanárok ügyvédje ezután bejelentette, hogy a tárgyalás szüneteltetésének akkor látják értelmét, ha érdemben tudnak egyeztetni az ajánlatukról. Így viszont kérik a tárgyalás lefolytatását, de megváltoztatják eredeti keresetüket, és a kirúgott pedagógusok közül senki sem kéri a pozíciójukba való visszahelyezését, számolt be a Telex. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk