Egy kizárt gödi DK-s alapítványa is kapott a Samsung-pénzből

Belpol

A Térségi Tények nevű helyi portált működtető alapítvány mögött kiugrott DK-sok állnak, akiket több mint 30 millió forinttal tolt meg a fideszes többségű Pest Megye Önkormányzata a Gödtől elvett Samsung-adóbevételből. Az ex-DK-s Lőrincz László kivette a részét abból, hogy egymásnak essenek az ellenzéki összefogás pártjai Gödön, majd „ráindult” Dorosz Dávidra az áprilisi országgyűlési választáson. 

Kiugrott DK-sokhoz is jutott a Gödtől eltérített Samsung-adóbevételekből. A hozzájuk köthető alapítvány már a kampány ideje alatt is egy olyan helyi portált működtetett, amely Dorosz Dávidot, az ellenzék közös jelöltjét, Balogh Csabát, Göd polgármesterét, valamint az ellenzéki városvezetést szapulta – értesült a Narancs.hu. Az esetről csütörtök reggel Dorosz és Varga Zoltán Péter, a Jobbik dunakeszi önkormányzati képviselője is beszámolt a Facebook-oldalán. 

Samsung-adóbevételből kampányra, propagandára

2019 októberében Gödön az ellenzéki összefogás győzött az önkormányzati választáson. Ekkor már tudni lehetett, hogy az akkumulátorok gyártására szakosodott dél-koreai Samsung SDI bővíteni fogja a helyi üzemét. Bár a 390 milliárdos beruházást a gödiek kezdettől fogva elutasították, értelemszerűen egy ekkora vállalat többmilliárd forintos iparűzési adóbevételt tudna termelni a városnak. Csakhogy a kormány 2020 márciusában úgy döntött, hogy ún. különleges gazdasági övezetté nyilvánítja az üzem területét. Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve az adóbevételek nem az ellenzéki vezetésű Gödhöz, hanem a fideszes többségű Pest Megye Önkormányzatához folynak be. 

A megyei önkormányzat – a kormányrendelet értelmében – a befolyó összeg egy minimális részét adta csak vissza Gödnek, egy másik részét a környező települések (Dunakeszi, Fót, Veresegyház stb.) között osztotta ki. Ugyanakkor létrehozott egy ún. civil támogatási alapot is, amelynek forrásaira térségbeli civil szervezetek pályázhatnak. 

A Narancs.hu e témában számtalanszor cikkezett; ugyanis már tavaly októberben, az első 419 millió forintos pályázati kör lebonyolításakor úgy tűnt, hogy politikai alapon kerül pénz egyes alapítványokhoz, civil szervezetekhez. A támogatott projekteket március végéig, magyarán még az áprilisi országgyűlési választások előtt kellett megvalósítani. Mint kiderült, a Gödtől elvett Samsung-pénzből támogatott szervezetek egy része alaposan rásegített a térségeben induló fideszes jelöltek, Tuzson Bence és Rétvári Bence kampányára. 

Ekkor írtunk előszőr a Térségi Tények nevű portálról, amit a Dunakeszi Kistérségért Egyesület gondoz. A szervezet első körben 7,6 millió forintot kapott a megyétől arra, hogy elindítsa a Kistérségi Hírmondó online újságot, amiből később a Térségi Tények lett. (A szervezet emellett további 7,2 millió forint támogatást kapott családi és közösségfejlesztés programok, továbbképzések szervezésére.) 

Februári cikkünkben is megemlítettük, hogy a portál Dorosz Dávidot, az ellenzék jelöltjét, valamint Balogh Csabát, Göd polgármesterét szapulja – a helyzet azóta sem változott. Elég csak megnézni a

című cikkeket. 

Mindenesetre Pest Megye Önkormányzata újabb támogatásban részesítette a szervezetet, ugyanis a civil támogatási alap pályázatának második körében 6,5 millió forintot ítélt oda a portál működtetésére, valamint további 11 millió forintot négy tábor megszervezésére a Gödön és Dunakeszin élő gyermekek számára. 

Kik azok a „valódi demokraták?”

A Dunakeszi Kistérségért Egyesület elnökeként a civil szervezetek adatbázisában Rózsavölgyiné Somogyi Hedvig van feltüntetve, aki a Vácdukai Benedek Elek Általános Iskola oldala szerint az intézmény tanára, illetve készített interjút a Gödi Körképbe. Mindenesetre nem találtuk nyomát, hogy kötődne a helyi közélethez. 

Ugyanakkor Varga Zoltán Péternek – ahogyan arról a Facebook-bejegyzésében is beszámolt – gyanús lett, hogy a Dunakeszi Kistérségért Egyesületnek megegyezik a székhelye Tóth Ágnes ügyvédi irodájáéval. Ez azért érdekes, mert 2020-ban Tóth volt az az egyik DK-s politikus, aki felfüggesztette párttagságát, de Pest Megye Önkormányzatának oldala szerint jelenleg a pártot képviseli a közgyűlésben. 

Varga iratbetekintést kért a Budapest Környéki Törvényszéken; így derült ki számára, hogy a Dunakeszi Kistérségért Egyesület két alelnöke nem más, mint Lukácsi Bálint és Lőrincz László, de a szervezetnek tagja Tóth Ágnes is, a székhelyhasználati hozzájárulást is ő írta alá. (Az egyesület továbbá több Lőrincz vezetéknevű személyt is a köreiben tudhat, a névhasználati engedélyt Dióssi Csaba, Dunakeszi fideszes polgármestere adta meg.)

Lukácsi az ellenzéki összefogás soraiban indulva jutott be 2019-ben Dunakeszi Város Önkormányzatának képviselő-testületébe, majd kilépett a közös ellenzéki frakcióból, hogy függetlenként folytassa. Jelenleg az önkormányzat ifjúságvédelmi és drogprevenciós tanácsnoka, ami abból a szempontból meglepő, hogy egy fideszes önkormányzat nem szokott ilyen tisztségeket osztogatni ellenzéki személyeknek. 

Lőrincz László szintén az ellenzéki összefogással jutott be a gödi képviselő-testületbe, ahol később alpolgármester is lett. Lőrincz tevékenyen kivette a részét 2020-ban a városvezetés szétfeszítésében; például a közreműködésével fegyelmi eljárást indítottak Balogh Csaba polgármester ellen, majd kétszer fel is függesztették a város vezetőjét. A történtek miatt Fekete-Győr András a Momentum akkori elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Balatonon találkoztak, hogy a pártok megbéküljenek egymással.

Az eredmény: a DK megindította Lőrincz László pártból való kizárását. Lőrinczet ez nem tántorította el attól, hogy ráinduljon az április országgyűlési választáson Dorosz Dávidra, méghozzá a Valódi Demokrata Párt (VD) színeiben (a szavazatok kevesebb mint egy százalékát gyűjtötte be).

 
Lőrincz László 2019 decemberében 
Forrás: Lőrincz László Facebook-oldala

De mi az a VD? Lapunk még a választás előtt készített többrészes összeállítást azokról az álellenzéki jelöltekről, akik egyes választókerületekben ráindultak a közös ellenzéki jelöltekre. Ekkor írtunk a VD-ről, amit két ex-DK-s óbudai önkormányzati képviselő, Hazai Iván András és Rózsa László Péter alapított. Mindketten indultak az április országgyűlési választáson, de alulmaradtak Tordai Bencével és Szabó Tímeával szemben. 

Mire megy a pénz?

Röviden összefoglalva: Pest Megye Önkormányzata samsungos tízmilliókkal tolt meg egy olyan alapítványt, amiben ex-DK-sok tűnnek fel, és akik láthatóan a pénzétől megfosztott ellenzéki gödi városvezetést gyepálják az egyébként Samsung-adóbevételeket felhasználó portálukon keresztül. Emellett az egyik tagjuk megkísérelte gyengíteni a választáson induló közös ellenzéki jelölt Dorosz Dávidot. 

Dorosz bejegyzésében arra is kitér, hogy egy Wordpress-alapú weboldal fejlesztése pár százezer forintos összeget jelent, és a Térségi Tények (illetve Lőrincz László is) csak pár százezer forintot költött a Facebook-oldalainak hirdetésére. Miközben összesen több mint 30 millió forintot, csak a portál működtetésére pedig több mint 14 millió forintot kapott.

 

„Dorosz Dávid és Balogh Csaba ismételten a démonjaikat kergetik”

– mondta Lőrincz László, akit a két politikus megjelent Facebook-bejegyzése után, csütörtök reggel hívtunk fel. Doroszt „többszörösen bukott politikusnak” minősítette, aki „nem nagyon tud átbilleni ezen”, és „odáig tudott süllyedni, hogy a kampány során a családom előtt, a saját házamban zaklatott”. Azt nem magyarázta meg, hogy mit ért „démonok” alatt, és a Dorosz Dávidot érintő konkrét eset részleteit sem fejtette ki. Rákérdeztünk, hogy mire költi a Térségi Tények a rendelkezésre álló 14 millió forintos támogatást, amire azt mondta, „semmi közöm a lapnak az írásához és kiadásához”, ezért erre nem tudott választ adni.

Közben a portál a Facebookon reagált a reggel megjelent posztokra; mint írják, „az a vád érte a Térségi Tényeket, hogy nem kiegyensúlyozottan tájékoztatta az embereket a kampány alatt. Ez igaz. Kétszer annyit szerepelt az oldalon Dorosz Dávid, mint Tuzson Bence. A kampány alatt egyetlen egy helyreigazítási kérelmet sem kaptunk, egyik oldaltól sem”. 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után közel egy hónappal Lukácsi Bálint helyreigazítási kérelemmel fordult lapunkhoz. Ennek nem teszünk eleget, azonban a levelében megfogalmazottak szerint feltüntettjük, hogy az ellenzéki és független képviselők milyen plusz munkákat látnak el a Dunakeszi Város Önkormányzatában. 

  • Bilinszky Ferenc (MSZP) – Pénzügyi és jogi bizottság elnöke
  • Bilinszky Ádám (MSZP) – Okos város fejlesztéséért felelős tanácsnok
  • Nagy Attila (Jobbik) – Közétkeztetésért felelős tanácsnok
  • Hircz Tamás (független) – Pénzügyi és jogi bizottság tagja
  • Lukácsi Bálint (függelten) – Ifjúságvédelmi és drogprevenciós tanácsnok

(Címlapképünk forrása: Lőrinc László Facebook oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk