Göd polgármestere: A függetleneket még megtűrik, mint a kommunizmusban

Belpol

Kilépett a Momentumból Balogh Csaba, a Duna menti kisváros első embere. Változtat a dolgokon, hogy független lett? Többek között ezt kérdeztük tőle interjúnkban.

magyarnarancs.hu: „Döntésem oka, hogy úgy érzem, így jobban el tudom látni a polgármesteri feladataimat. Remélem, hogy akiket eddig az akadályozott meg, hogy a város érdekeit nézzék bizonyos ügyekkel kapcsolatban, hogy egy ellenzéki párt tagja vagyok, ezentúl nem fogják a gödi lakosokat büntetni”. Így kommentálta, hogy kilép a Momentumból és függetlenként folytatja polgármesteri pályafutását. 

Balogh Csaba: Akinek nem inge, az ne vegye magára. Azt remélem, hogy például a költségvetés elfogadása könnyebben fog átmenni, ugyanis még mindig nincs elfogadva. Eleve van egy kétmilliárdos hiányunk, amit a különleges gazdasági övezetnek köszönhetünk. Hátha Pest Megye Önkormányzatánál vagy az államnál lesz hajlandóság arra, hogy a működési hiányt fedezze. (2020-ban egy kormányrendelet értelmében az akkumulátorok gyártásával foglalkozó Samsung SDI körüli területet különleges gazdasági övezetnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy a vállalat nem Göd Város Önkormányzatának, hanem Pest Megye Önkormányzatának adózik – B. M.)

Az, hogy a pártból kilépek, sokadik dolog, eddig is a városra fókuszáltam. 

Nem akarok a párton belüli adminisztrációval foglalkozni, nagyon sok időmet elvette. Emellett Gödön minden nagyon extrém volt: nálunk vezették be elsőként különleges gazdasági övezetet, én vagyok az egyetlen olyan polgármester az országban, akit felfüggesztettek. Ezek olyan esetek voltak, amikor nem is tudtunk együttműködni a párttal, mert nem tudtak válaszokat adni a felmerülő kérdésekre, új ügyvédeket kellett megbízni. 

magyarnarancs.hu: Azt is írta, hogy a Momentummal ügyek mentén továbbra is együtt fognak dolgozni. „Szövetségesként tekintünk egymásra.” Momentumon kívüli momentumos marad? 

BCs: Majdnem mindenben egyetértek azzal, amit a Momentum képvisel, kommunikál. Nem határolódom el a párttól, csak technikailag egyszerűbb lesz az élet. 

magyarnarancs.hu: A kilépését megelőzően nem volt konfliktusa a pártjával? 

BCs: Nem. 

magyarnarancs.hu: Mert azért a gödi ellenzéki összefogásban volt egy pár vargabetű. Többen kiléptek a DK-ból, illetve ahogy említette, önt fel is függesztették. Ezek az események nem gyakorolhattak olyan hatást a pártra, hogy ön nélkül egyszerűbb? 

BCs: Nem, sőt! Sokan megkerestek, hogy maradjak, szerettek velem dolgozni. Tény, hogy az elmúlt időben csak keveset tudtam hozzájárulni az aktív pártmunkához. A városban munkaerőhiány van, én vadászok embereket, hogy legyen például pénzügyi osztályvezetőnk, és amíg nincs, addig igyekszem több kontrollt gyakorolni a területre. Sok a dolgom, és ki tudja mi lesz még itt. 

Egyelőre úgy is csak az számít, ha valaki a kormánypártban van. Ha nem ott van, az nem számít. A függetleneket, mint a kommunizmus idején, még megtűrik. 

magyarnarancs.hu: Nem tart attól, hogy független polgármesterként, közvetlen párttámogatás nélkül nagyobb nyomást fog gyakorolni önre a kormány? 

BCs: Annál nagyobb nyomást, mint amit eddig gyakorolt, nem fog tudni. Aztán lehet, hogy meg fogok lepődni. Egyelőre bátran nézek ennek elébe. Abban bízom, hogy azt fogják látni, a város érdekét tartom szem előtt, és vannak komoly javaslataim, amelyeket be kellene fogadniuk a város érdekében. Nekik is jobb lenne, és volt is olyan javaslatunk, ami a város és a kormány számára is kedvező lett volna a Samsung kapcsán, de mintha bekattantak volna azon, hogy lila a színem, és ezért nem akarták támogatni az együttműködést. 

magyarnarancs.hu: A kormánypárti körökből érkezett olyan jelzés, hogy függetlenként „könnyebb lenne”?

BCs: Ezek a személyek inkább abban látták a lehetőséget, hogy mondjak le. El sem tudták képzelni, hogy én a város érdekeit tartom szem előtt és nem a párt érdekeit. Furcsa érzés volt számomra. 

magyarnarancs.hu: Sokan úgy gondolják, hogy megbukott az ellenzéki összefogás Gödön. 

BCs: Jelenleg ugyanazok a pártok képviseltetik magukat, mint előtte. Az embereknek meg kell érteniük, hogy nem karakteresen egy színt kell felvenni, hanem mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy a környezetünkért tegyünk. Nem lehet azt mondani, hogy az ellenzék elbukott, mert valaki kilépett a pártjából; azt kell megnézni, hogy az ellenzék vagy az adott személy mit tett le az asztalra. Büszke vagyok arra, hogy a Duna út egymilliárdosra becsült fejlesztését sikerült kibővült műszaki tartalomért cserébe 800 millió forintosra levinni. Ehhez nekem kellett vernem az asztalt az egyeztetések során. Lehet elérni sikereket. Valamibe karakteresebben bele kell állni, valahol a konstruktív javaslatokat kell előrehozni.

Tök mindegy, hogy valaki milyen „színű ellenzéki”, vagy hogy egyáltalán ellenzéki, a lényeg, hogy a városért dolgozzon. 

magyarnarancs.hu: Tervezi, hogy újraindul? 

BCs: Kicsit az is benne van, hogy örülök, ha túlélem, mert annyi mindent tapasztaltam  az árvíz és a tűzvész az, ami még hátra lehet... Csak akkor fogok, ha olyan csapat áll körülöttem, akik tényleg a város érdekeit tartják majd szem előtt. 

magyarnarancs.hu: Attól nem tart, hogy az ellenzék elveszíti Gödöt? 

BCs: Megvan ennek is az esélye. Van egy pár civil szerveződés, ami sokat tesz le az asztalra. Szerintem ők lesznek a valódi hangadók, mivel nagy a bizalmatlanság a megélhetési politikusokkal szemben. Nagyon örülnék neki, ha lenne közöttük valaki, aki a polgármesterségre ambícionál. Segítenék neki betanulni. Én azzal számolok, hogy az ellenzék előválasztást fog lebonyolítani, tehát ha össze is feszülnének a civil szervezetek, hogy ki legyen a polgármester, akkor egy ilyen a segítségükre lehet.

Egy polgármesternek az a legfontosabb feladata, hogy a közigazgatásba vetett bizalmat megtartsa, nem kell értenie a műszaki dolgokhoz, nem kell matematikusnak, jogásznak lennie. Az kell, hogy megbízható ember legyen.

Az pedig a lakosokon múlik, hogy kiben bíznak. 

magyarnarancs.hu: A város legsúlyosabb és szerteágazóbb problémája a Samsung-beruházás: környezetszennyezés, elsinkófált adóbevételek, halálos munkahelyi baleset. Jobb alkupozícióban lehet ebben a kérdésben a vállalattal és a kormánnyal szemben most, hogy független? 

BCs: Szerintem apróság ebből a szempontból a kilépés, de ha valamilyen irányba mehet a dolog, akkor inkább jobb irányba mehet. Nem lehet majd rámsütni, hogy azért mondom ezt vagy azt, mert a párt ezt várja el tőlem. 

magyarnarancs.hu: A térség képviselője, Tuzson Bence a megbízólevelének átvételére meghívta a választókerület független polgármestereit, valamint Göd korábbi fideszes polgármesterét, önt viszont nem. Csak pár óra telt el, de beszélt vele azóta, hogy kilépett a Momentumból?

BCs: Még nem. Sok helyre szaladgáltam ma. Majd fel fogom hívni. Ha megérkeztem az irodába, akkor arra is jut majd idő. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk