Ismét milliók mehetnek Fidesz-közeli alapítványokhoz a Gödtől einstandolt Samsung-pénzből

Belpol

Újabb 300 millió forint, a gödiektől eltérített adóbevétel szétosztásáról dönt Pest Megye Önkormányzata a jövő héten. 

Alighogy befejeződött cikksorozatunkat arról, hogy a Pest Megye Önkormányzata által októberben kiosztott több mint 400 millió forintos Samsung-adóbevételek milyen alapítványokhoz, egyesületekhez kerültek, illetve e szervezetek mit kezdtek a pénzzel (például fideszes sajtóorgánumokat indítottak, kampányszerű rendezvényeket tartottak), birtokunkba jutott a második, immáron 300 millió forintos osztogatásról szóló előterjesztés. Erről a megyei önkormányzat szakbizottsága jövő hétfőn dönt. 

Bemutatunk pár példát, hogy a többi között milyen támogatandó egyesületek, alapítványok juthatnak ingyenpénzhez nemsokára. 

  • A Dunakeszi Kistérségi Egyesülettel február elején foglalkoztunk. Az előző körben 7,6 millió forintot kapott arra, hogy elindítsa a „Kistérségi Hírmondó online újságot”. Ilyen névvel nem találtunk a szervezethez köthető médiumot, azonban az egyesület gondozza a Térségi tények oldalt, ami elsősorban az ellenzéki gödi városvezetés szapuló cikkeket közöl, elég csak ránézni a címlapjára. Az egyesület a mostani körben kaphat 11 millió forintot négy tábor megszervezésére a Gödön és Dunakeszin élő gyermekek számára, 6,5 millió forintot pedig a már elindított (fideszes) hírportál további működtetésére és fejlesztésére.
  • A Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesülettel február végén foglalkoztunk, ugyanis az első körben 13,4 millió forintot kapott a XXVII. Szüreti és Veterán Gép Találkozó megszervezésére, aminek fővédnőke Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Emmi-államtitkár volt. Nemrégiben az egyesület gazdafórumot is tartott, ahol Rétvári mellett Nagy István agrárminiszter vendégeskedett. A második körben nyolc alkalommal megrendezendő hagyományőrző találkozókra és hagyományőrző foglalkozásoknak helyet biztosító székhely épület karbantartására 13,7 millió forintot kaphat. 
  • A Természetesen Dunakesziért Egyesületről ugyancsak nemrég írtunk; 13,9 millió forintot kapott rendezvények megtartására. Ilyen volt például a januári I. Dunakeszi Vállalkozók Bálja is, ahol Tuzson Bence országgyűlési képivselő is beszédet mondott. Az egyesület egy kétnapos rendezvény megtartására ezúttal 17,6 millió forintot kaphat.

Úgy tűnik tehát, hogy a mostani körből sem maradtak ki fideszes kötődésűnek tűnő szervezetek, akad azonban egy-két meglepetés a mostani listán. 

  • A Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Kulturális Egyesülettel ugyancsak február végén foglalkoztunk, mert az előző körben valamivel több mint 2 millió forintot kapott a 2021-es AlcSÓ Fesztivál megszervezésére. Ezen a lecsózsűri elnöke Tuzson Bence volt. A szervezet a második körben 2,8 millió forintot szeretett volna kapni a 2022-es fesztivál megszervezésére, azonban az előterjesztés szerint a pályázata elutasításra javasolt forráshiány miatt. 

  • Hasonló dolog történt a "Jelen vagyok" Tehetséggondozó Egyesülettel. Ez a szervezet az előző körben több mint 16 millió forintot kapott családi és párkapcsolati mediátori nap szervezésére, témához igazodó mesekönyv és ingyenesen elérhető e-könyv kiadására. Az Együtt a család! programsorozat első, gödi állomása február 9-én volt, ahol egyebek mellett CSOK-tanácsadásra is lehetőség kínálkozott. Még decemberben Tuzson Bencével közösen 1,2 millió forint értékben adományoztak könyveket három gödi iskolának. Egyébként az egyesülethez köthető a lényegében fideszes propagandaújságként működő TökörKép nevű havilap. A második körben „zenés rendezvény, eszközbeszerzés, immateriális beszerzés” címszó alatt szerettek volna kapni 16 millió forintot, viszont pályázatuk ugyancsak forráshiányra hivatkozva elutasításra javasolt. 
  • Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület az előző körből kimaradt, viszont ezúttal 1,7 millió forint támogatást kaphat a Samsung SDI gyár által okozott zajterhelés meghatározására. A szervezet az elmúlt években komoly munkát fektetett azon gödiek képviseletébe, akiknek a Samsung bődületes terjeszkedése jelentősen rontotta az életminőségét. A dél-koreai vállalat helyi tevékenységéről és annak következményeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

  • További érdekesség, hogy a mostani pénzosztáskor két önkéntes tűzoltó egyesület is kap támogatást. A Fóti AQUA Önkéntes Tűzoltó Egyesület közel 1 millió, a Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület pedig 9 millió forintot kap. Ennek azért van jelentősége, mert az előző körben a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy fillért sem kapott, miközben a fideszes kötődésű Cs. Torna Egyletet 13 millió forinttal támogatták – erre a Telex hívta fel akkor a figyelmet. Ahogyan azt később megírtuk, az utóbbi egyesületet vezető Bánhidi Balázs 2019-ben indult a kormánypárt színeiben polgármester-jelöltként az önkormányzati választáson, azonban csúfos kudarcott vallott. Egy költségvetési csalásos ügyben elsőfokon elítélték, az ügyészség börtönbe küldené. A Samsung-pénzek újabb körére az előterjesztés tanúsága szerint a Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület nem pályázott. 

Nagyon kerestük a listán a Dunakanyar Média Alapítványt, ami a Rétvári Bence kampánylapjaként működő 0627.hu-t üzemelteti; a sok szálon a helyi Fideszhez köthető Közép-magyarországi Régióért Alapítványt, ami Csömörön terjeszt Tuzson Bencét népszerűsítő propaganda szórólapot, valamint az első körben a pályázati kiírás előtt pár héttel megalapított Aktív Dunakanyar Alapítványt, ami több kampányidőszakban megtartott rendezvényt is szervez, viszont az előző körrel ellentétben – amikor jelentős támogatást nyertek –, a mostaniban az előterjesztés tanúsága szerint nem indultak. A támogatásra javasolt pályázók között vannak egyházi és sportszervezetek (pl. Futsal Tanoda Sport Club, Futball Club Sződ, Mogyoród Futball Klub), illetve természetvédelmi és állatvédő egyesületek is.

Pest Megye Önkormányzata további rendezvények támogatását is biztosíthatja, melyekről csak a későbbiekben derülhet ki, hogy a helyi fideszes képviselők rájuk telepednek-e. A támogatott projekteket szeptemberig kell megvalósítani. Mivel a parlamenti választást viszont szűk egy hónap múlva tartják, Rétvárinak és Tuzson Bencének igyekeznie kell, ha egyiket-másikat még előtte meg akarják rendezni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk