Lemondott Göd polgármestere

  • narancs.hu
  • 2023. február 10.

Belpol

Közösségi oldalán jelentette be döntését Balogh Csaba, amit a gödi „Fidesz-DK-koalíció” ármánykodásával indokolta meg. 

„Leteszem a lantot. Mélységes fájdalommal, de úgy kellett döntenem, nem folytatom tovább polgármesteri pályafutásomat” – jelentette be közösségi oldalán Balogh Csaba, Göd polgármestere. 

Mint mondta, nem tud küzdeni a NER helyi és az országos többsége ellen. Feloszlatni nem tudja a testületet, a kormányhivatal pedig ahelyett, hogy törvényességi felügyeletet gyakorolna rajtuk, inkább a kezük alá dolgozik. „Más már nem tehetek, eltávolodok tőlük, nem viszem el helyettük a balhét”. 

Balogh úgy véli, 

mostanra a Fidesz és a velük kollaboráló helyiek teljesen kiüresítették a hatásköreit, és az ő becsületével játszanak a közpénz híján.

Emlékeztetett, megválasztása után 100 nap sem telt el, a nyolc fős frakciónak a fele a Fidesszel szövetkezve kezdte el megtépázni a hatásköreit és elárulták az ellenzéki összefogást.

Hozzátette, a gödi ex-DK-s képviselők „bebizonyították, hogy bár országosan a legorbánellenesebbnek tartják magukat, itt helyben bármilyen alkuba belemennek a Fidesszel. Addig amíg ott vannak a rendszerben, az ellenzéknek nincs esélye rendszert váltani, ugyanúgy kétharmaddal fognak megbukni a Fidesz ellen”. 

Balogh Csaba azt is elmondta, munkájukat igen megnehezítette az úgynevezett különleges gazdasági övezet (GKÖ) kijelölése (ennek értelmében a helyben sok problémát okozó Samsung SDI gyár adóbevételei nem a városi, hanem a megyei önkormányzathoz folytak be). „De a legnagyobb gondot a frakciótársaink árulása jelentette, ők okozták a legnagyobb visszalépést”. 

A DK és a Fidesz koalíciójának első jele az volt, amikor a Gödi Kommunikációs Nonprofit Kft. élére egy olyan személyt választottak, akinek a bemutatkozáskor az első dolga az volt, hogy bejelentse: ő csak politikai célokat fog végrehajtani, és a dolga az, hogy Balogh Csabát kikészítse. 

Ezután a DK és a Fidesz közösen megszavazva egy olyan beszerzést indított el, amivel megakadályozta a nyaralóházak fejlesztését, „azóta is ott lebeg a fejünk felett az a sok millió forint lekötött összeg”. A DK-Fidesz-koalíció – folytatta Balogh – az elmúlt három évben kétszer is felfüggesztette a polgármestert, és olyan lépéseket hoztak, amivel a maradék intézményi kontrollt is megszüntették. 

Balogh civilként folytatja tovább, így nem kell engedélyt kérnie a NER fideszes és dk-s tagjaitól ahhoz, hogy pert indítson. „Civilként végre kimondhatom, hogy Magyarországon és Gödön nem működik a demokrácia és az önkormányzatiság. És hogyha ezeket tényleg szeretnénk helyreállítani, akkor az egész NER-t, Fidesszel és DK-val együtt le kell tudnunk váltani. Addig pedig csak jó energiát kívánhatok”.  

Balogh Csabával még májusban készítettünk interjút, amikor kilépett a Momentumból, hogy függetlenként folytassa tovább. Akkor lapunknak azt mondta, „egyelőre úgy is csak az számít, ha valaki a kormánypártban van. Ha nem ott van, az nem számít. A függetleneket, mint a kommunizmus idején, még megtűrik”

Január végén Hlavács Judit, Balogh frakciótársa is lemondott hasonló indokok miatt. Döntését a Facebookon egyebek mellett azzal indokolta, hogy „Gödön nem a Fidesz ellenzéke vezeti a várost, és nem szeretnék személyes közreműködésemmel hozzájárulni egy ellenzéki városvezetés látszatának fenntartásához”. 

Balogh Csaba felesége, a szintén képviselő Vajda Viktória azt írja közösségi oldalán, hogy „én viszont maradok, és megyek tovább”.  „Képviselőként egy teljesen más mindsetben fogok tudni működni, hiszen a sikereimet nem az álellenzék aratja le, a kudarcokat pedig nem rajtam fogják leverni, egy egyértelmű (fideszes) többséggel szemben nem szélmalomharcot, hanem sokkal inkább feltárómunkát fogok végezni”. 

A múlt héten Gödön jártunk, ahol a Samsung SDI miatt közmeghallgatást tartottak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk