Lemondott a polgármester, széthullott az összefogás Gödön

Eltévedt lelkek

Belpol

Májusban tarthatják meg Gödön az időközi polgármester-választást. Balogh Csaba azért mondott le, mert szerinte a Fidesz és a vele kollaboráló ellenzékiek ellehetetlenítették a munkáját. Helyi hírek szerint az időközi választáson a Fidesz egy többszörös olimpiai bajnokot indítana.

„Leteszem a lantot” – közölte közösségi oldalán Balogh Csaba, Göd polgármestere február 10-én. Lemondásával végérvényesen földbe állt a helyi ellenzéki együttműködés, amely pedig 2019-ben sima többséget szerzett a képviselő-testületben. Elhatározását azzal indokolta, hogy mára a Fidesz és a vele kollaboráló helyiek teljesen kiüresítették a hatásköreit, sőt mint mondja, az ő becsületével játszanak. Úgy látja, a DK korábbi képviselői bebizonyították, hogy bár országosan leginkább Orbán-ellenesnek tartják magukat, „itt helyben bármilyen alkuba belemennek a Fidesszel. Addig, amíg ott vannak a rendszerben, az ellenzéknek nincs esélye rendszert váltani, ugyanúgy kétharmaddal fognak megbukni a Fidesz ellen”.

Balogh Csaba lemondása nem volt váratlan, ugyanis a 2019. októberi önkormányzati választásokon sikert hozó helyi ellenzéki összefogások közül először a gödi kezdett repedezni. Alig fél év elteltével a nyolcfős frakció kettészakadt, a két alpolgármester, valamint egy DK-s és egy jobbikos képviselő új frakciót alakított, így három négyfős frakció (köztük egy kormánypárti) jött létre a testületben. Az új és a fideszes frakció együtt „kiskorúsította” a polgármestert: a korábbi 15 millió forint helyett csak 200 ezer forintról dönthetett a testület hozzájárulása nélkül. Ezt követően két hétre felfüggesztették a hivatalából, amit aztán harminc nappal meghosszabbítottak. Az ügy bíróság elé került, amely visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a polgármester felfüggesztését.

Balogh Csaba ezután ellentámadásba lendült: többször megpróbálta leváltani két alpolgármesterét, Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót, ám javaslatát nem vették napirendre. Azután a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti szabályozást kihasználva a testület nélkül döntött az alpolgármesterek menesztéséről. Ez az eset is bíróság elé került, amely úgy ítélte meg, hogy Balogh visszaélt a veszélyhelyzeti felhatalmazással, és jogerősen is elmarasztalta a polgármestert.

Az átlagosnál is kuszább viszonyok természetesen nem függetlenek a Samsung gödi akkumulátorgyárának bővítésétől (lásd erről Meg­kerülhetetlen ügy című keretes anyagunkat).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.