Ellenzi egy katolikus pap, hogy kereszt kerüljön a Szabadság-szoborra

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 17.

Belpol

Csak tovább fog nőni a feszültség a konzervatívok és liberálisok között.

Értetlenül áll Hofher József katolikus, jezsuita szerzetes, hogy a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ keresztet kíván elhelyezni a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatán. A Szemléleken megjelent írása szerint értékeli a nemes szándékot, de ez az elképzelés tovább mélyíti majd a társadalomban lévő feszültségeket és ellentéteket a konzervatív és a liberális gondolkodású állampolgárok között. Továbbá a keresztény felekezetek meghallgatása nélkül akarnak keresztet emelni egy olyan helyen, mely eddig, évtizedeken keresztül kereszt nélkül is a szabadság szimbóluma volt.

„Ez a megvalósuló terv rombolni fogja a keresztény felekezetek presztízsét, mivel a Kármelita Államegyházi Kormányzat a katolikus egyházhoz kapcsolódó szimbólumot állít a vita középpontjába – sok református, evangélikus és zsidó barátom is értetlenül nézi az eseményeket” – fogalmaz. Arra kért mindenkit, hogy „szent szimbólumainkból, általunk tisztelt személyekből, szentségekből gúnyt ne űzzenek, mint néhány alkalommal az elmúlt évtizedekben ez sajnos megtörtént”.

Mint ismert, a hvg.hu birtokába került egy látványterv arról, hogy a Citadella több mint 20 milliárd forintba kerülő felújítása kapcsán nemcsak a szobor újul meg, hanem a talapzatra egy hatalmas kereszt is kerül. A főváros főépítésze, Erő Zoltán úgy vélte, semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatására és egy újabb szimbólum elhelyezésre a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen. Ráadásul az 1975-ben elhunyt Kisfaludi Strobl Zsigmond jogörökösei is egyértelműen jelezték, nem járulnak hozzá, hogy a szobor talapzatára a tervezett kőkereszt kerüljön. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk