Társadalmi egyeztetés nélkül megváltoztatják a Szabadság-szobrot, keresztet kap

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 12.

Belpol

Miért is egyeztetnének bármiről is? 

A hvg.hu birtokába jutott egy látványterv arról, hogy a Citadella 20 milliárdos felújítása során nemcsak a szobor újul meg, hanem a talapzatra kerül egy kereszt is. Kérdéseket küldtek a Várkapitányságnak, ám mielőtt a válaszok megérkeztek volna, kikerült a Hauszmann Program honlapjára a látványterv. 

 

 

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk” – fogalmaznak a bejegyzésben.

A lap megjegyzik, a szovjet katona szobra a rendszerváltást után eltűnt a talapszatról, és az utóbbi évtizedekben a Kisfaludi Strobl Zsigmond műve eredeti konccepciójának megfelelően magasodott a város fölé. Egészen addig, amíg a jelenlegi kurzus ismét meg akarja változtatni társadalmi egyeztetés nélkül. Erő Zoltán fővárosi főépítész is csak a laptól tudta meg a tervet: mint mondta, semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatása és egy újabb szimbólum elhelyezésre a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.

Ráadásul az 1975-ben elhunyt Kisfaludi Strobl Zsigmond jogörökösei, miután megkereste őket a Citadella-tépítést tervező, Taraczky Dániel vezette Art1st Design Stúdió, egyértelműen jelezték, nem járulnak hozzá a szobor talapzatára a tervezett kőkereszt kerüljön. 

A lap megjegyzi azt is, hogy a felújítást végző két NER-közeli cégnek – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt. – nem érdekelte a sietség, mert úgy módosították a szerzédőst, hogy a költségvetés minden évben automatikusan az inflációhoz igazodik. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk