Elmarasztalta a kormányt a vakcinaadatok miatt az adatvédelmi hatóság

  • narancs.hu
  • 2022. január 22.

Belpol

Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amiért visszatartja az Ujhelyi István által kikért közérdekű információkat.

A szocialista EP-képviselő a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata alapján azt írta: bebizonyosodott, hogy az EMMI tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza - írja a Hvg.hu.

Ujhelyi kiemelte, hogy a NAIH által készített jelentés szerint a hatóság eredménytelenül szólította fel többször is az EMMI-t a kért adatok és információk megosztására, „a Hatóság és a Minisztérium álláspontja sajnos nem közeledett”. Ujhelyi szerint „elvárható lenne”, hogy Kásler Miklós miniszter lemondjon, de legalább hozzáférhetővé kellene tennie a kikért információkat. Ezek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosak: egy éve kilenc kérdést tett fel az uniós vakcinabeszerzésről, legutóbb pedig a Covid-betegek oltottsági adatait kérte ki, kéréseit a kormányzat rendre megtagadja tőle - idézte fel a képviselő.

A szocialista politikus szerint a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és hazudott annak részleteiről, mert így akarta elfedni a „mutyigyanút” az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk