A Jobbik feljelentette Fekete Pétert

  • narancs.hu
  • 2022. január 23.

Belpol

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt. Ugyanis az államtitkár tegnap maga büszkélkedett azzal, hogy rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól.

Fekete Péter államtitkár a közönség és mindenki legnagyobb megdöbenésére az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján húzott elő táskájából egy a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményébe tratozó focilabdát, majd elbüszkélkedett azzal, hogy szokása a közgyűjtemények polcairól egy-egy műtárgy elemelése, hogy más közgyűjteményekbe vigye át őket.

A kijelentés már a helyszínen felzúdulást okozott, a Jobbik azonban feljelentést is tett Fekete kijelentése miatt. "Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter ellen" - írta Brenner Koloman, a Jobbik parlamenti képviselője a 444.hu által idézett közleményben.

A pénteki eseményen Fekete szó szerint azt mondta „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal”, és szintén maga mondta az előhúzott focilabdáról, hogy "[s]zámmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat".

Prőhle Gergely, a PIM egykori igazgatója, az Esterházy-könyvtárnak helyet adó Evangélikus Országos Gyűjteményért vezetője az eseményen a furcsa jelenetre reagálva még ott helyben megjegyezte, reméli, az államtitkár vissza is viszi a labdát, amit elemelt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk