Elon Musktól kér tanácsot Göd polgármestere Samsung-ügyben

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

Balogh Csaba a Twitteren kérte a világ leggazdagabb emberét, segítsen a környezetüket védő gödieknek, mert az Orbán-kormányra ebben nem számíthatnak.

A Twitteren fordult a Tesla alapítójához, a világ leggazdagabb vállalkozójához Balogh Csaba gödi polgármester

Az Elon Musknak címzett háromrészes üzenet arról szól, hogy a vállalkozó bizonyára tudja, az üzleti életben ellenfele, a Samsung arra törekszik, hogy a legnagyobb akkumulátorgyártó legyen a világon.  Sajnos a Samsung gyártókapacitása nincs olyan messze a lakott területektől, mint a Tesláé Afrikában. Magyarországon történetesen az út másik oldalán van az üzem, és minden jel arra mutat, hogy NMP-vel szennyezi az ivóvzet, a helyieknek pedig nincs elég információ a kezükben ahhoz, hogy meg tudják védeni az érdekeiket. 

Balogh Csaba megkérdi Elon Muskot:

„Tudnád esetleg támogatni a lakosainkat gyakorlati tanácsokkal, és a hangunk felerősítésével? Orbán Viktor kormánya sajnos az ellenkezőjét teszi.”

Ami a szennyezést illeti, a gödi polgármester valószínűleg az NMP (N-metil-2-pirrolidon) nevű oldószerre gondol, amelyről nemrég az Átlátszó írt

Arról van szó, hogy egy vizsgálat, amelyet a Göd-ÉRT Egyesület rendelt meg, olyan anyagokat talált a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung gyára is használ, például az NMP-ből évente több tízezer tonnányit. A törvény ugyan ezeket a vegyületeket nem sorolja a veszélyes anyagok közé,  de ettől még mérgező hatásúak, az NMP például bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, és károsíthatja a születendő magzatot. A hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait. 

A gödi polgármester a Facebookon is közzé tette üzenetét:

 

Arról, hogy a gödi Samsung-gyár milyen kapcsolatban áll a kormánnyal, legutóbb ebben a cikkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk