Elon Musktól kér tanácsot Göd polgármestere Samsung-ügyben

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

Balogh Csaba a Twitteren kérte a világ leggazdagabb emberét, segítsen a környezetüket védő gödieknek, mert az Orbán-kormányra ebben nem számíthatnak.

A Twitteren fordult a Tesla alapítójához, a világ leggazdagabb vállalkozójához Balogh Csaba gödi polgármester

Az Elon Musknak címzett háromrészes üzenet arról szól, hogy a vállalkozó bizonyára tudja, az üzleti életben ellenfele, a Samsung arra törekszik, hogy a legnagyobb akkumulátorgyártó legyen a világon.  Sajnos a Samsung gyártókapacitása nincs olyan messze a lakott területektől, mint a Tesláé Afrikában. Magyarországon történetesen az út másik oldalán van az üzem, és minden jel arra mutat, hogy NMP-vel szennyezi az ivóvzet, a helyieknek pedig nincs elég információ a kezükben ahhoz, hogy meg tudják védeni az érdekeiket. 

Balogh Csaba megkérdi Elon Muskot:

„Tudnád esetleg támogatni a lakosainkat gyakorlati tanácsokkal, és a hangunk felerősítésével? Orbán Viktor kormánya sajnos az ellenkezőjét teszi.”

Ami a szennyezést illeti, a gödi polgármester valószínűleg az NMP (N-metil-2-pirrolidon) nevű oldószerre gondol, amelyről nemrég az Átlátszó írt

Arról van szó, hogy egy vizsgálat, amelyet a Göd-ÉRT Egyesület rendelt meg, olyan anyagokat talált a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung gyára is használ, például az NMP-ből évente több tízezer tonnányit. A törvény ugyan ezeket a vegyületeket nem sorolja a veszélyes anyagok közé,  de ettől még mérgező hatásúak, az NMP például bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, és károsíthatja a születendő magzatot. A hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait. 

A gödi polgármester a Facebookon is közzé tette üzenetét:

 

Arról, hogy a gödi Samsung-gyár milyen kapcsolatban áll a kormánnyal, legutóbb ebben a cikkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.