Pest megyei Samsung-támogatások

Mit adtak nekünk a koreaiak?

Belpol

A Samsung SDI-től származó adóbevételek eredetileg Gödnek járnának, de e forrásokkal a fideszes vezetésű Dunakeszi és Fót járt jól, míg az ellenzéki vezetésű Vác és Sződliget egy fillért sem lát a pénzből. És Göd sem sokat.

Februárban fogadta el Pest megye fideszes többségű önkormányzata a 2022. évi költségvetését. 2020 eleje óta nem az ellenzéki vezetésű gödi önkormányzat, hanem Pest megye rendelkezik a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár településiadó-befizetéseivel, mivel a kormány egy rendelettel az üzem körüli területet ún. különleges gazdasági övezetté (kgö) nyilvánította. A nyilvánosan elérhető információk szerint a dél-koreai multinacionális vállalattól Pest Megye Önkormányzatának tavaly június elejéig 2 milliárd, október elejéig pedig további 1,8 milliárd forint bevétele keletkezett. A kgö-ből befolyt pénz 97 százalékát négy alapba fektették be; Pest Megye Önkormányzata arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Gödi útfenntartási és fejlesztési alapra és a Gödi zöld-fenntarthatósági alapra szánt összegek csak Gödön használhatók fel, a Településfejlesztési alapra és a Civil támogatási alap forrásaira pedig Gödön túl Csomádról, Csömörről, Csörögről, Dunakesziről, Fótról, Mogyoródról, Őr­bottyánról, Sződről, Sződligetről, Vácrátótról és Veresegyházról lehet pályázni.

Azzal már többször foglalkoztunk korábban, hogy miként befolyásolja a helyiek életét a gyár (lásd például: „Tíz éven belül katasztrófa várható”, Magyar Narancs, 2021. december 15.). A Civil támogatási alap forrásait is vizsgáltuk, ugyanis egyebek mellett a kimondottan alapítványoknak, egyesületeknek szánt támogatások olyan szervezeteknél is kikötöttek, amelyek a választások előtt a térség két kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltjét, az előző ciklusban is e képviselői helyeket betöltő Tuzson Bencét és Rétvári Bencét propagálták az általuk gondozott médiumokban.

Balogh Csaba, Göd polgármestere szerint nonszensz, hogy a Samsung-pénzeket más településeknek osztják ki, ráadásul ha tényleg a térség fejlesztése a cél, akkor az elosztás előtt kellett volna készíteni egy környezeti hatástanulmányt, hogy megnézzék, a környékbeli településekre hogyan hat a gyár működése, és utána lehetett volna a források felhasználásáról tárgyalni. Persze, nem ez történt.

 

Ezt Gödnek

A polgármester egy ideje azonban kevésbé megengedő ebben: a Göd-ÉRT civil szervezet által nemrégiben megrendelt szakértői vizsgálat ugyanis megállapította, hogy néhány kút vizében lítium és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószer is kimutatható, vagyis az üzemnek már most is hatása van a helyi vízminőségre. Balogh úgy véli, a szomszédos települések is károsodhatnak az üzem miatt, úgyhogy azoknak is járna valamilyen szintű kompenzáció. Hlavács Judit gödi önkormányzati képviselő szerint nem baj, ha a kedvezőbb adóerő-képességű városoktól elvonnak bevételeket a kisebbek támogatására, ámbár erre találták ki a szolidaritási hozzájárulást – amit Gödnek annak ellenére is fizetnie kellett 2021-ben, hogy már nem hozzá futnak be a samsungos adók. Ezért nem tartja igazságosnak, hogy a bőséges iparűzési adóval rendelkező fideszes vezetésű Dunakeszi is kaphat „Samsung-támogatást”. „Nem ugyanaz a helyzet náluk, mint mondjuk Csömörön” – teszi hozzá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.