Elrepült a RIGO

  • Sz. A. A.
  • 2019. február 18.

Belpol

A nemzeti elektronikus rendszer részeként vezethetik be a fővárosi e-jegyet.

Olyan sokáig húzták-halasztották, amíg végül nem is lesz önálló fővárosi elektronikus jegyrendszer. A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amelynek értelmében a főváros csatlakozik a Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez (NEK). A fővárosi integrált viteldíjbeszedési elektronikus rendszer (FVR) részeként a fővárosi jegyek és bérletek elektronikus úton, papírmentesen is megvásárolhatóak lesznek, az utazási jogosultságot az e-személyivel vagy a NEK keretében kiállított kártyával lehet majd igazolni. Lehetővé válik a jegyek és bérletek elektronikus ellenőrzése és az utazások számának pontos elektronikus alapú mérése.

A fővárosi önkormányzat és a kormány közötti megállapodás azt is rögzítené, hogy a jegyek és a bérletek a későbbiekben a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül is megvásárolhatóak lesznek. A fővárosi elektronikus jegy- és bérletértékesítési rendszer pedig csatlakozik a NEJP (Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform) rendszeréhez.

Tarlós már tavaly novemberben elismerte, hogy a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszélés szerint a BKK projektje a Volán, illetve a MÁV országos e-jegyrendszer-projektjére fog rákapcsolódni. Ilyen formán a projekt nem is dőlt be és 2020-ra lesz e-jegy a fővárosban.

Mint ismeretes a BKK novemberben felmondta az évek óta csúszó e-jegyrendszer kiépítésére kötött szerződést. A kivitelezőnek már 6,3 milliárdot kifizettek, ennek ellenére Tarlós István közölte, hogy nem érte veszteség a fővárost. Az Indexnek azt mondta, a legyártott kapukat a jövőben is lehet majd használni.

A balhét végül Dabóczi Kálmán vitte el. A főpolgármester BKK vezetőjének felmentését azzal indokolta, hogy egy év alatt nem sikerült élérnie a kivitelezői szerződés felmondását.

Az eredeti terv szerint a cég 2015 és 2017 között építette volna ki a szükséges 800 kaput, 10 450 érvényesítő automatát és a számítógépes központot, valamint felállította volna a teljes rendszert, majd üzemeltette volna 5 évig. Csakhogy a befejezés előbb 2018-ra, majd 2019-re csúszott.

Ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadja az előterjesztést, akkor a fővárosi elektronikus jegyrendszert a NEJP részeként vezetik be.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.