„Elszomorítóan idegenellenes” – Sorra akadnak ki Lázár videóján az osztrák politikusok

  • narancs.hu
  • 2018. március 7.

Belpol

Már Sebastian Kurz kancellárt is kérdezték a világhírnév felé haladó alkotásról.

A Facebook ugyan eltávolította Lázár János kancelláriaminiszter Bécs etnikai sokszínűségén rémüldöző videóját (a YouTube-on még elérhető), de ez nem akadályozta meg az osztrák politikusokat abban, hogy reagáljanak az incidensre.

A HVG szerint Renate Brauner, Bécs nemzetközi ügyekért felelős tanácsnoka az alábbi közleményt adta ki:

„Bécs város nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnokaként és büszke bécsi polgárként a leghatározottabban tiltakozom az ellen, ahogyan Magyarország miniszterelnökséget vezető minisztere, Lázár János a szülővárosomat egy videójában megjelenítette. Csodálkozunk és megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy politikus egy szomszédos ország fővárosát így becsmérli. A vádak tartalmilag nem állják meg a helyüket, és elszomorítóan idegenellenesek. Személy szerint csak azt kívánhatom a magyar városoknak, hogy olyanok legyenek, mint Bécs – a világon a legjobb életminőséggel rendelkező város.”

Barbara Novak, a szociáldemokrata párt tartományi titkára tarthatatlannak nevezte, hogy Bécset belekeverik a magyarországi választási kampányba, és utalt arra, hogy a Fidesz a hódmezővásárhelyi vereség miatt fordulhatott ilyen eszközökhöz. Azonnali bocsánatkérést követelt Lázár Jánostól.

A migráció kérdésében keményvonalas néppárti kancellárt, Sebastian Kurzot is kérdezték az esetről, ő azonban állítása szerint még nem látta a videót. Hangsúlyozta viszont a tiszteletteljes együttélés fontosságát.

Figyelmébe ajánljuk