Nógrádi György előadásán jártunk, s kérdeztük is: „Ez az én dolgom. Az, hogy önnel szóba állok, az is”

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. márc. 08., 07:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Arra buzdít mindenkit, hogy szavazzon a Fideszre.

Nagyjából 120-150 ember gyűlt össze szerda este a VIII. kerületben, hogy meghallgassa a világot oda-vissza ismerő, a legbonyolultabb globális konfliktusokat is pár percbe sűrítő „biztonságpolitikai szakértőt”, Nógrádi Györgyöt. A rendezvényt a fideszes eseményeket gyakori rendszerességgel befogadó Polgárok Házában tartották, ahol már az előjáték is stílszerű volt: miközben a közönség Nógrádira várt, a háttérben a Karc FM-et hallgathatta, pontosabban azt, ahogy Stefka István beszélget a betelefonálókkal, akik elmondták, mekkora veszélyt jelent a migráció. Szerencsére azonban nem kellett sokáig várni, mert Nógrádi már a hivatalos kezdés előtt megérkezett, és a biztonságpolitika világában eligazodni vágyóknak csak azt kellett meghallgatniuk, ahogy a bevezetőben elmondják, hogy a rendezvény egy sorozat kezdete, és az elkövetkezendő hetekben olyan nagy nevek jönnek majd, mint Maróth Miklós, vagy az ufókat is ismerő Georg Spöttle. Ezen kívül azt is megtudhatták, hogy „Orbán Viktor Hunyadi Jánossal mérhető össze, amiért megállította a migrációt”. Innentől viszont már tényleg Nógrádié volt a terep.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Nógrádi elárulja, hogy néz ki ma a Föld

Aki látott már életében Nógrádi-előadást, a szerdai esemény forgatókönyvét is könnyedén el tudta volna előre mondani. Ezeknek a rendezvényeknek az egyik legfőbb jellemzője, hogy az előadó a műsor elején a könyvét hirdeti, majd szinte azonnal jelzi, hogy bármiről lehet kérdezni, de csak az este második felében. Ennek megfelelően Nógrádi már az első percben elmondta, hogy a „sztorikkal” teli könyvéből állítása szerint 30 ezer példány fogyott, amivel az ötödik legsikeresebb magyar könyvnek számít a piacon, és holnap jön is már az újabb kötete, aminek A Városligettől Zanzibárig lesz a címe. Hogy miért Zanzibár? Mert ott járt legutóbb a feleségével. Hangos kacaj a félhomályos teremben.

Nógrádit valószínűleg azért is kedvelik annyira az elmúlt években kormánypárti körökben, mivel nincs olyan téma, amit ne lenne képes legfeljebb két mondatban összefoglalni. A szerdai rendezvényen például hipp-hopp letudta Amerikát, gyorsan kivégezte Kínát, amely „immár globális játékos”, és az oroszok sem érdemeltek öt percnél többet. Mindez csak azért tűnhetett furcsának, mert az előadás elején nem kevesebbet ígért, mint azt, hogy elmondja, „hogy néz ki ma a Föld”. Ehhez egyébként olyan világtérképet vetítettek háttérként, amelyet az általános iskolai földrajzórákon szoktak használni.

„Vigyázzon, vigyázzon!”

Bár Nógrádi igyekszik a migrációt rémületes jelenségként lefesteni, volt pillanat, amikor a közönséget ő sem tudta felüllicitálni. Amikor elmesélte, hogy jövő héten Svédországba megy, rögtön jött is a közbevetés, hogy „vigyázzon, vigyázzon” a tanár úr ott a messzi északon.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

A kormánypropagandát korábban leginkább csak kerülgetve, homályosan toló Nógrádi az utóbbi hónapokban már nem teketóriázik. Egy februári előadáson nyíltan kimondta, hogy mindenki szavazzon a Fideszre, és szerda este is beleállt a kampányba: szerinte a migránsok sehol nem tudtak integrálódni, Orbán Viktor pedig elsőként mondta ki, hogy kell a kerítés, az egykori idegen- és szállodavezető szerint az európai politikusok idővel beálltak mögé. Nógrádi persze nem a legostobább fideszes mondatokkal támad: ő inkább történetekkel és nehezen ellenőrizhető „adatokkal” igyekszik meggyőzni a közönséget, hogy kire kell szavazni. Ez szerda este azt jelentette, hogy elmondta, szerinte Németországban hány migráns tűnt el a hatóságok szeme elől, és hogy Európa védtelen a bevándorlókkal szemben. A tömör összefoglalás azonban nem maradhatott el: „Április 8-nak egyetlen üzenete van: bejönnek-e a migránsok?” Ezt Nógrádi mondta, de egy fideszes politikus szájából is tökéletesen autentikusnak hangzott volna.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

„Most is erre kérem önöket”

Csak úgy sorjáztak az előadás végén a kérdések: volt, aki „józan ésszel nem tudta felfogni, mi motiválja a nyugat-európai politikusokat”, és ennek kapcsán érdeklődött, más viszont arra volt kíváncsi, hogy mit gondolnak az európai polgárok a migrációról. Mi két dolgot szerettünk volna kérdezni Nógráditól: egyrészt kíváncsiak voltunk, mit gondol a letelepedési kötvényprogramról, amivel a költségvetés is sokat bukott, és több nemzetbiztonsági kockázatot is felvetett a működtetése. Másrészt érdekelt, nem tartja-e visszásnak, hogy korábban arról beszélt, „sose folyt bele a belpolitikába”, ehhez képest a legutóbbi és a mostani rendezvényen is kvázi a Fidesz mellett kampányolt. Jöjjön a beszélgetés érdemi része:

magyarnarancs.hu: Azzal kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy mit gondol a letelepedési kötvényprogramról. Lát-e vagy látott-e ezzel kapcsolatos veszélyeket?

Nógrádi György: Gyorsan hadd válaszoljak. Én egy külpolitikai tájékoztatóra jöttem, ha ez érdekli, kérdezze meg a magyar kormány illetékesét, részletes választ fog kapni. Második kérdés! Gondolom, ugyanilyen bölcs lesz.

magyarnarancs.hu: De önnek erről nincs véleménye?

Nógrádi György: Ez az én dolgom. Az, hogy önnel szóba állok, az is. Második!

magyarnarancs.hu: Ön azt mondta, hogy nem foglalkozik belpolitikával, és nem is tér ki ilyen kérdésekre. Ennek fényében nem tartja visszásnak, amit a legutóbbi fórumon mondott…

Nógrádi György: Melyik fórumon?

magyarnarancs.hu: A legutóbbin, a pesterzsébetin. Pontosan szeretném idézni: „Azt a pártot, amely Magyarországon azt mondja, hogy a határokat védeni kell, az országot biztosítani kell, úgy hívják, hogy Fidesz. Pont. Tisztelettel kérem önöket, hogy áprilisban legyenek szívesek így szavazni.”

Nógrádi György: Baromi egyszerű. Most is erre kérem önöket, és ez biztonságpolitika, mert a magyar határt a Fidesz biztosította, és nem az ellenzéki pártok.

Óriási, szűnni nem akaró taps a teremben.

magyarnarancs.hu: De bocsánat…

Nógrádi: Azt mondta, kettő kérdése van. Én válaszoltam. Nem vagyok köteles tovább hallgatni önt.

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. márc. 08., 07:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Cheyenne
  2018. március 08., csütörtök 15:33
  A fideszes vezérkarhoz kompatibilis paraszt..

  Amúgy ki hívja meg ezt a kretént Svédországba?
 2. 3
  rworse
  2018. március 08., csütörtök 13:01
  Pedig Zanzibárban csak migráncsok laknak. Kosz, bűnözés, fehér biztonsági szakértők megerőszakolása, torkuk elvágásával kussoltatása, LED-ek által kevésbé megvilágított részeken házfalra hugyozás, németül nem tudás... De még földalattijuk sincs, nincs egy darab Zanzi a metrón...
 3. 2
  tiszapolgári
  2018. március 08., csütörtök 10:38
  Nem értem, miért féltik őt a svédországi úttól, ha Zanzibárt is megúszta ép bőrrel.
 4. 1
  rworse
  2018. március 08., csütörtök 09:46
  "Én válaszoltam."

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra