A Kúrián támadta meg a kutyapárt a homofób törvényt támogató népszavazást

Belpol

Egy már létező törvényt bástyázna körbe a kormány az ettől értelmetlenné váló népszavazással,  melynek még a kérdései is megtévesztőek – vélik a Kétfarkúak.

A Kúrián támadta meg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt azt a népszavazást, melyet a kormány kezdeményezett az eredetileg a pedofilok szigorúbb büntetését célzó, utóbb melegellenessé tett törvény támogatására –ezt a Facebook-oldalán jelentette be az MKKP.

A viccpártból egyre komolyabb politikai tényező váló szervezet több pontban foglalta össze, miért is mentek neki a népszavazási kezdeményezésnek.

Mint írták,

  • Az egész népszavazás szembe megy a népszavazás rendeltetésével, hiszen a döntéseket az Országgyűlés már meghozta, az EU-s kötelezettségszegési eljárásra pedig nyilvánvalóan nincs hatással. A korábban létező megerősítő népszavazást pedig maga a Fidesz vette ki a törvényből.
  •  A kérdések nem egyértelműek. Több esetben nincs definiálva, hogy ki a kérdések alanya, például hogy kik ne mutathassanak be kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat vagy éppen, hogy csak az emberek nemváltását nem szabad-e bemutatni vagy pl. a bohóchal vagy a szalagos muréna nemváltoztatását tartalmazó ismeretterjesztő filmet se.
  •  A népszavazás bizonyos lehetséges eredményei esetén nem egyértelmű, hogy milyen döntést kellene hoznia az Országgyűlésnek, bizonyos eredményei pedig azért végrehajthatatlanok, mert szembe mennek a magasabb rendő EU-s szabályozással.
  •  A népszavazásnak továbbá olyan eredménye is lehet, ami tiltja bármilyen szexuális irányultság bemutatását, így a heteroszexualitásét is, úgyhogy mehetne az irodalom és biológia könyvek nagy része a kukába.
  •  A kérdések megtévesztőek is, hiszen például azt a hamis látszatot keltik, mintha ma is lenne lehetőség fiatalkorúak nemváltó műtétjére, valamint összemossák a transzszexualitást és az interszexualitást, így több esetben a szavazó nincs tisztában azzal, hogy pontosan miről is dönt.

A „gyermekvédelmi népszavazás”-nak is nevezett kezdeményezés kérdéseit július 30-án hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság.

Míg Orbán ötlete átment az NVB szűrőjén, a testület „visszakézből” napolta el Karácsony Gergely főpolgármester Fudan Egyetemről kezdeményezett népszavazási tervének értékelését, arra hivatkozva, hogy utóbbit magánszemélyként adták be, és nincs elég idő a kérdések elbírálására.

A választási bizottság visszadobta Schmuck Erzsébet LMP-társelnök szintén július 30-án benyújtott klímanépszavazási kezdeményezését, mondván, az abban foglaltak három évnél hosszabb időre jelentenének kötelezettséget az Országgyűlésnek. Az LMP az elutasítás miatt szintén a Kúriához fordult.

Ezek az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás kérdései:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

(Címlapképünkön Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk