Elutasította az Alkotmánybíróság az SZFE átalakítása ellen benyújtott panaszt

  • narancs.hu
  • 2023. december 15.

Belpol

A beadvány több pontjára nem reagált a testület.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak, hallgatóinak, valamint hallgatói önkormányzatának panaszát. A 2020 októberében megfogalmazott panasz szerint a törvény sérti:

  • a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;
  • a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet;
  • a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;
  • és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát.

Az Alkotmánybíróság szerint csakugyan rövid volt az átállásra fordítható idő, de ez nem okozott akkora hátrányt, hogy az Alaptörvénybe ütközött volna. A működőképesség folyamatosan biztosított volt, az egyetem eleget tett a jogszabályváltozásból fakadó kötelezettségeinek. „Így, bár kétségtelenül felmerült igazolható nehézség a jogszabály végrehajtását illetően, az nem volt teljesíthetetlen” – olvasható az AB-határozatban.

A panasz többi pontjára a határozat nem reagált.

Mint a 444.hu írja, az SZFE Vas utcai épülete volt az Orbán-korszak leglátványosabb egyetemi ellenállásának helyszíne. Ezt az épületet foglalták el a „modellváltás” ellen tiltakozó diákok, innen indult a szalagos szimbólum, itt szerveztek egy sor megmozdulást. Itt történt meg az, ami példátlan a Fidesz-rendszer tízéves történetében: amikor a tiltakozó hallgatók egyszerűen nem engedték be az épületbe Szarka Gábor kancellárt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?