Elveszítik pénzügyi önállóságukat a kis kórházak

  • narancs.hu
  • 2021. október 27.

Belpol

Az érintettek nem nyilatkoztak, viszont akadt, aki a sajtó szemére vetette, hogy szó nélkül nézi végig ezt az átszervezést.

Átszervezik Magyarországon az egészségügy struktúráját, ami azzal jár, hogy jövőre a városi kórházak elveszítik gazdasági önállóságukat – írja a Népszava.

A lap cikke szerint mintegy hatvan-hetven kisebb kórház gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladatait a megyei kórházak, a fővárosban a centrumkórházak látják el. A lap információi szerint az átszervezés forgatókönyvét a múlt héten kapták meg a centrumok. Ebben az is olvasható, hogy az érintett városi kórházak főigazgatói ezután azt az időt, amit a működtetés feladataival töltöttek el, ezentúl a betegellátás színvonalának javítására fordíthatják.

A Népszava által megkérdezett szakemberek nehezen tudják elképzelni, hogy például a fővárosi Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet vezetése gyorsan tud majd reagálni olyan problémákra, mint például egy vízcső eltörése a Veszprém megyében lévő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben.

A lap több érintett igazgatót is megkeresett, de névvel egyikük sem akart nyilatkozni a tervezett integrációról. Azt azért a sajtó szemére vetették, hogy szó nélkül nézi végig ezt az átalakítást. Szerintük épphogy nem olcsóbb, hanem drágább lesz az átszervezés nyomán az ellátórendszer,  a megyei intézmények vezetőinek, gazdasági igazgatóinak is feladja majd a leckét az új feladat, hiszen olykor a saját intézményük problémáival sem bírnak.  Ez az átszervezés az érintettek szerint nagyobb fennakadással járhat, mint annak idején az oktatásban a KLIK létrehozása. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.