Engedtek Novák Katalin vétójának, kivették a panasztörvényből a magyar életmódra vonatkozó részt

  • narancs.hu
  • 2023. május 23.

Belpol

Megszavazták, hogy ne lehessen anonim feljelentésekkel megvédeni a "magyar életmódot".

Az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden meghajolt az államfő akarata előtt, és 147 igen, 6 nem és 30 tartózkodással megszavazta a panasztörvény új változatát.

Mint ismert, ezt a törvényt a parlament még április 11-én fogadta el. Eredetileg – az Európai Bizottság igényei alapján – az lett volna a lényege, hogy anonim módon lehessen bejelenteni visszaéléseket, korrupciós ügyeket. Ezt azonban a kormány úgy bővítette ki, hogy

"az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel is" lehessen ilyen bejelentéseket tenni különféle hatóságoknak.

Például arról, ha valaki kétségbe vonja, hogy házasság csak férfi és nő között lehetséges, és az anya nő, az apa férfi.

Novák Katalin köztársasági elnök azonban a fenti szöveggel elfogadott törvényt nem írta alá, hanem április 21-én megvétózta azt, mondván: az idézett rész idegen test a jogszabályban, "nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét". A törvényalkotási bizottság (TAB) múlt heti ülésén elfogadta Novák vétóját, és a kifogásolt rész eltávolítását javasolta.

És bár az Országgyűlés egyszerű többséggel elutasíthatta volna a vétó miatti törvényi változtatást, épp az ellenkezője történt.

A vitatott részt kivették a törvényből, vagyis nem lehet majd névtelenül feljelentgetni embereket, csak azért, mert nyitottabban, elfogadóbban gondolkodnak például a melegházasságról, mint az Alaptörvény.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?