Épül a Fidesz mélyállama - erre jutott a Korrupciófigyelő jelentés

  • narancs.hu
  • 2021. július 15.

Belpol

A friss jelentés szerint informális személyes kapcsolatok hálózatán keresztül betonozza be hatalmát a kormánypárt.

Negyedik Korrupciófigyelő jelentését készítette el a TASZ és a K-Monitor, melyben a 2021 márciusa és júniusa közti időszakban vizsgálják a jogállamiság leépítésére irányuló törekvések, illetve az állami korrupció alakulását.

A bevezetőjükben a következőket írják:

  • Egyre látványosabban építi ki saját háttérállamát a kormány, miközben hatásköröket vonnak el olyan választott, vagy autonóm szervektől, mint az önkormányzatok és az egyetemek.
  • A jövő évi választásoktól valószínűleg nem független, hogy központosítás helyett most épp az államháztartáson kívülre szerveznek ki hatásköröket, funkciókat és az ehhez társuló forrásokat. Ez a kiszervezés azonban semmiképp sem jelent függetlenséget: épp ellenkezőleg, informális személyes kapcsolatok hálózatán keresztül betonozza be a Fidesz hatalmát újabb és újabb területeken. Ezek a viszonyok a jog szempontjából átláthatatlanok és ellenőrizhetetlenek
  • A koronavírus-járvány legsúlyosabb, harmadik hullámának árnyékában is változatlan trendet láttunk: miközben zajlott a közvagyon és közfeladatok kiszervezése vagyonkezelő alapítványokba, folytatódott a vagyonjuttatás a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló személyeknek és köröknek, a járványkezelést pedig átláthatatlanság és a kormányzati kommunikáció következetlensége jellemezte.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk