Válaszolt lapunknak a XII. kerületi mélyépítési munkákat végző cég az ásványvíz-palackozós beruházásáról

Belpol

Lapunk a napokban írta meg, hogy az Archibona Kft. több mint 400 millió forint állami támogatást kapott egy nemesgulácsi ásványvíz-palackozó gépsor üzembe helyezésére. A cég most válaszolt kérdéseinkre.

Megvalósult az Archibona Kft. nemesgulácsi ásványvíz palackozó projektje – tájékoztatta a Narancs.hu-t a társaság ügyvezető igazgatója. 

Vasárnap jelent meg cikkünk az Archibona Kft.-ről, mely céget a Hegyvidéki Önkormányzat egy keretszerződés alapján a kerület mélyépítési munkáival bízott meg az elmúlt években. Cikkünk írása során lettünk figyemesek arra, hogy a társaság több mint 400 millió forint állami támogatást kapott egy nemesgulácsi ásványvíz palackozó gépsor üzembe helyezésére – viszont arról nem találtunk információt, hogy a projekt megvalósult volna. 

Ezért levélben megkerestük a társaságot, ami cikkünk megjelenése után küldte el a válaszait. Jakab Péter (nem a jobbikos politikus – B.M.) tájékoztatása szerint „a projekt befejezésének eredeti határideje 2020. februárja volt, azonban a kialakult koronavírus helyzet miatt határidő módosítást kérvényeztünk, melyet meg is kaptunk, így a projekt megvalósítása pedig 2020. 04. 20-án meg is történt”. 

Nem csak XII. kerületben dolgoznak

Eredetileg arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a magyarázat a társaság sikerére a hegyvidéki pályázatokon. Ugyanis az Átlátszó 2020 januári cikke szerint az Archibona Kft. 29 közbeszerzést nyert az elmúlt években 17 milliárd forintért, és a nyílt eljárások esetében csak a cég tett ajánlatot, tehát nem volt ellenfele – a Közbeszerzési Hatóság (KH) adatbázisa szerint azóta további munkákkal bízta meg az önkormányzat a társaságot. A minap Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, helyi önkormányzati képviselő a napokban a Hegyvidék TV-ben beszélt az Archibona Kft.-ről, ahol azt mondta, a cég bevételének a 75 százaléka a XII. kerületi közbeszerzésekből származik. 

 

„Társaságunk a Hegyvidéki Önkormányzattal keretszerződésben áll, melyet egy nyílt, közbeszerzési eljárás során nyertünk meg. Ennek értelmében ezeket a kivitelezéseket a »Keretmegállapodás-magasépítési kivitelezési munkák« tárgyú szerződés részeként valósítja meg. A pályázatokon külön konzultációs eljárásonként kerülnek lehívásra a keretszerződésen belül, azonban ilyenkor már nincs külön, nyílt eljárás” – írta Jakab. Röviden ez annyit jelent, hogy az önkormányzat egyszer pályáztatta az Archibona Kft.-t, azóta pedig a magasépítési munkákra a céget bízza meg, amiről előző cikkünkben Arató Zsolt az önkormányzat sajtófőnöke is tájékoztatást adott. 

Az ügyvezető igazgató hozzátette, nem csak hegyvidéki beruházásokban vesz részt az Archibona Kft., egyebek mellett dolgoztak már Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának, Budaörs Város Önkormányzatának, Szentendre Város Önkormányzatának, az Új Színház Nonprofit Kft.-nek, a Terrorelhárítási Központnak, illetve a Készenléti Rendőrségnek is. (Ettől függetlenül a KH adatbázisa szerint a legtöbb állami/önkormányzati munkát a XII. Kerületnek végezte el a társaság.)

Mi a helyzet a borral és az ásványvízzel?

Legutóbb arról is beszámoltunk, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa alapján az Archibona úgy is szerepel, mint „ásványvíz palackozás tevékenységet” végző vállalkozás, sőt borászati tevékenységet is végeznek, méghozzá Badacsonytördemicen. A céginformációs adatbázis adatai szerint 2017 óta szerepel a vállalat tevékenységi körei között az üdítőital és ásványvíz gyártása, 2019 óta pedig a szőlőbor termesztése. Kíváncsiak voltunk, hogy az ásványvíz és borászati termékei kereskedelmi forgalomba kerültek-e már, és ha igen, akkor konkrétan melyik árucikkekről van szó, ezért újabb kérdéseket küldtünk a társaságnak. A válaszokról beszámolunk. 

(Borítóképünkön: A felújítás alatt álló egykori lóvasút-végállomás a Zugligeti úton 2017. január 4-én. Az 1885-ben épült állomást a hegyvidéki önkormányzat megrendelésére újítják fel. A 2017-ben elkészülő beruházás kivitelezője az Archibona Kft. A munkák elkészülte után az épületben helytörténeti gyűjteményt mutatnak be. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk