"Magyarországon a törököket gúnyolni elfogadhatatlan" - így hízelgett Orbán Erdogannak

  • narancs.hu
  • 2019. november 7.

Belpol

Bejelentéssel készül a magyar miniszterelnök és a török elnök. Egy éven belül másodszor tárgyalnak.

„A magyarok szerint a török egy nagy nemzet. Mi is egy ősi, történelmi nemzet vagyunk. Tisztelnünk kell egymást, és ennek megfelelően kell viselkednünk. Mi mindig meg fogjuk adni a tiszteletet Törökországnak, vagy kompenzáljuk őket, ha nem így történik. Magyarországon a törököket gúnyolni elfogadhatatlan. Ez a filozófia alapja az együttműködésnek" - fejtegette a szerdai közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor hatalmas tiszteletköröket futva Recep Tayyip Erdogan előtt.

Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt, ezért Törökország és Magyarország stratégiai partnerek - kezdte a szerdai sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök elismetélve azt a kormányzati érvet, miért van szükség ilyen szoros kapcsolatra azzal az országgal, amelyik Szíriában bevetette a hadseregét civil áldozatokat szedve.

Egy éven belül másodszor látogat hazánkba Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Legutóbb tavaly októberben volt Magyarországon meglátogatva a felújított Gül Baba türbét. Most fontos bejelentésekre készült a két fél, miközben a török elnök látogatása ellen az Oktogonnál tüntetők tiltakoztak.

Gázt adnak

Orbán hangsúlyozta, a két ország közötti hadipari együttműködés megindult, továbbá közös projektjeik vannak Afrikában. Eddig a magyar nyilvánosság erről nem hallhatott - állította a magyar miniszterelnök. Kenyába orvosmissziót küldtek, vízügyi és egészségügyi segítséget akarnak nyújtani Ghana-nak.

Orbán arról is beszélt, hogy 2021-re megépül az a gázvezeték, amin keresztül jelentős import érkezhet a hazánkba, ami a miniszterelnök szerint garantálni fogja "energetikai szuverenitásunkat". A kormányfő arról is beszélt, hogy 150 török ösztöndíjas tanul ma Magyarországon a magyar állam jóvoltából. A jövőben ezeket az ösztöndíjakat a török állam határozza meg.

A török elnök örül és fenyeget

Tíz egyezményt írtak alá, ami a török-magyar kapcsolatok javát fogják szolgálni - közölte Recep Tayyip Erdogan, miután átvette a szót.

false

 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezt követően megragadta az alkalmat, hogy egy uniós tagállamban kritizálhassa az EU-t - mint ismeretes, az Európai Parlament a múlt héten ítélet el a törökök szíriai hadmüveleteit, ráadásul ezt a Fidesz-delegáció megszavazta. Azt mondta, örül, hogy Magyarország továbbra is támogatja a török csatlakozást, pedig az EU elég mostohán bánik mostanság országával, pedig szerinte a török tagsággal az unió is jól járna.

Orbán itt megjegyezte, hogy a következő év közepére lezajlanak azok a viták az EU-ban, hogy meddig is tartanak Európa határai, mi lesz Törökország csatlakozásával, és milyen folyamat során választódnak ki az új tagállamok. Hangsúlyozta, Budapest továbbra is úgy gondolja, Ankarának az EU-ban a helye.

Erdogan beszélt arról is kérdésre válaszolva, mi van akkor, ha az ellentétek miatt nem kapja meg Ankara a migráció feltartoztatásáért kapott uniós támogatást. A török elnök azt mondta, a "vendégeket mindenképpen vendégül látják", de nem kérdés, az embertömeg milyen irányba indul meg, ha "a a kapuk kinyílnak". Magyarán ismételten, burkoltan ugyan, de megfenyegette ez EU-t.

Megköszönte ugyanakkor Orbán támogatását a budapesti török alapítványi iskola ügyében. Jövő szeptemberben meg is kezdik az oktatást - közölte Erdogan. A török elnök hosszan beszélt arról, hogy Törökország "milyen terheket cipel" a migráció megállításában. Azt mondta, hazájában 4 millió menekült van, ebből 3,6 ebből arab, 300 ezer kurd. Ők nagy arányban mennének tovább Európába, de Erdogan szerint a törökök ezt a tömeget "türelemmel"  feltartóztatják. A török elnök szerint eddig
40 milliárd dollárt fordítottak a migránsokra, ennél több terhet már nem tudnak cipelni - állította.

Üzenet az USA-nak

Arról is beszélt, hogy miért vonultak be a szíriai kurd övezetbe. Azt állította, hogy a kurd harcosok kiszabadítottak és elengedtek olyan terroristákat, akik az Iszlám Államhoz tartoznak.

Úgy fest, a török államfő alig beszélt a magyar-török viszonyokról, inkább megragadta az alkalmat, hogy a nagyhatalmaknak üzenjen Budapestről. Ugyanis nemcsak az EU-val kapcsolatban mondott fontos dolgokat, de az USA-török viszonyról is beszélt. Hosszan taglalta, milyen rakétákat készülnek vásárolni, mikor megy találkozni Donald Trumppal (november 13-án), továbbá, hogy a Turkish Airline Amerikából szerzi be a Boeingjeit.

A mostani látogatás alkalmával Erdogan először Áder Jánossal találkozott, majd Orbán Viktor a Karmelita kolostor előtt fogadta. A török elnök egyébként huszárkísérettel érkezett a Budai Várba.

Hazajár?

Egyébként Erdogan most harmadszor látogat országunkba, először 2013-ban jött. Ekkor a két ország miniszterelnöke azt a közös célt tűzte ki, hogy 5 milliárd dollárra növelik a magyar-török kereskedelem volumenét. Ezt azóta sem sikerült elérni. Az érték 2018-ban mindössze 3,1 milliárd volt. Ehhez képest a szerdai sajtótájékoztatón már arról beszéltek, hogy az új cél 6 milliárd forint.

A török vezér huszárok kíséretében vonult be a Budai Várba

A magyar vezér ennek szemmel láthatóan örült.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.