Erdős Virág lemond a támogatásról a Kárpátia miatt

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 19.

Belpol

Tegnap megírtuk: az NKA támogatást ítélt meg a szélsőjobboldali zenekarnak. Erdős Virág ugyanazen a pályázaton nyert alkotói támogatást, de határozott hangú levele tanúsága szerint erről ezennel lemond. Az író Facebookon közzétett levelét olvashatják.

Erdős Virág 400 ezer forint alkotói támogatást kapott Lenkemesék című kötetének megírására. A Kárpátia kiadója – ahogy ezt a magyarnarancs.hu tegnap megírta – ugyanennyit „a Kárpátia zenekar legújabb lemezének megjelentetésére”. Erdős Virág privát Facebook-oldalára rakta fel a levelet, amelyet ma küldött el a Nemzeti Kulturális Alapnak – ezt szíves engedélyével alább teljes terjedelmében közöljük.

Az esetről eszünkbe jutottak Schilling Árpád keserű szavai. A rendező nemrég ezt nyilatkozta nekünk, amikor arról kérdeztük, miért bojkottálják független társulatok az MMA pályázatait: „A bojkottot példamutató és ritka kezdeményezésnek tartom, mert Magyarországon pénzt nem elfogadni szinte érthetetlen devianciának számít. Ilyenkor mindig azt kell elismételni, bármilyen hihetetlenül hangzik, hogy mi olyan polgárai akarunk lenni az államnak, akik nemcsak várnak tőle valamit, hanem felelősséget is éreznek iránta, és például ezzel a gesztussal, ezzel a mondattal, hogy »nem kell a pénzed«, ki tudják fejezni, hogy szerintük ez a fajta pénzosztás nem viszi előre az állam ügyét.”

Erdős Virág levele:

Tisztelt Pályáztatási Osztály!

A Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma 2013 szeptemberében 400 ezer forintos alkotói támogatást ítélt meg számomra.

Pályázati azonosítóm: 7802/35

Az NKA kuratóriuma ugyanezen pályázatában támogatásra méltónak találta a homofób, rasszista, irredenta és holokauszttagadó nézeteiről elhíresült Kárpátia zenekar legújabb lemezét kiadó Exkluzív Music Kiadót, és így közvetve magát a Kárpátia zenekart.

A zenekar szellemiségétől való legteljesebb mértékű elhatárolódásom jegyében a számomra megítélt alkotói támogatásról ezennel lemondok.

Köszönettel:
Erdős Virág

Budapest, 2013. 09. 19.

(Cikkünk megjelenése után L. Simon László NKA-alelnök közleményt adott ki. Reakciónk itt olvasható.)

Figyelmébe ajánljuk