Érvénytelen lett a bányanyitásról szóló népszavazás Pilismaróton

Belpol

A szavazásra jogosultak több mint fele távol maradt. Az érvényesen szavazók többsége (86%) viszont nem szeretne bányát. 

Érvénytelen lett a pilismaróti bányanyitásról szóló népszavazás – derül ki a helyi választási bizottság által közölt adatokból. Este hét óráig a szavazásra jogosult lakosság 40,84 százaléka ment el szavazni, tehát nem jött össze az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazat. A helyi választási bizottság által közölt adatok szerint a szavazók töredéke kora reggel voksolt, a késő délelőtti, kora délutáni időszakban voltak a legaktívabbak, utána viszont lankadt a hajlandóság. 

 
 
Statisztika forrása: Pilismarót weboldala
 

A pilismarótiak az alábbi kérdésben nyilváníthatták ki a véleményüket: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtés bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzata Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?” 

A végleges adatok az alábbiak: 

  • A népszavazáson résztvevők száma: 781,
  • Érvényes szavazatok száma: 770,
  • Igennel szavazók száma: 98 (13%),
  • Nemmel szavazók száma: 672 (86%),
  • Érvénytelen szavazólapok száma: 11 (1%), 

Vagyis az érvényesen szavazók többsége nem szeretné, ha Pilismaróton bánya nyilna. 

 
Statisztika forrása: Pilismarót weboldala
 

 A bányanyitásról több éve tart a vita Pilismaróton, a téma országos nyilvánosságot is kapott, lapunk is foglalkozott vele többször is. Dunakanyar-szerte egyre több ellenzője lett a beruházásnak. A múlt év végén a Gm-PRO Kft. ügyvezető igazgatója, Molnár Péter bányavállalkozó azt nyilatkozta lapunknak, hogy becslése szerint idén elindulhat a kitermelés. Aztán idén márciusban váratlan fordulat történt, ugyanis az Energiaügyi Minisztérium érvénytelenítette a vállalkozó környezetvédelmi engedélyét, vagyis a bányanyitás lehetősége távolabb került. Az ügy végére a lakosság a népszavazással pontot tehetett volna, viszont így a vita tovább folytatódhat a bányavállalkozó, valamint a bányanyitást ellenző civilek között. 

Korábban a kampányról is beszámoltunk. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk