Fordulat a pilismaróti bányanyitás ügyében

„Döbbenet van”

Belpol

A pilismaróti bánya megnyitásának ellenzőit és támogatóit egyaránt meglepve a minisztérium érvénytelenítette a vállalkozó környezetvédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt. Vagyis minden kezdődik elölről.

Megsemmisítette a GM-Pro Kft. környezetvédelmi engedélyét az Energiaügyi Minisztérium, így a társaság nem tud bányát nyitni Pilismaróton. Az erről szóló határozatot a helyi civilekből álló, a beruházást ellenző Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület (Dunakéke) osztotta meg a Facebookon. A minisztérium a kormányhivatalt, mint a területileg illetékes hatóságot új eljárás lefolytatására utasította. „Ez egy nagy lehetőség!” – fogalmazott a szervezet, hozzátéve, a „továbbiakban átnézzük a lépéseket és megyünk tovább a megkezdett úton, mert a háborút még nem nyertük meg!”

A váci székhelyű GM-Pro Kft. számára a kormányhivatal 2020 májusában adta ki a 25 évre szóló környezetvédelmi engedélyt, és minősítette Pilismarót 122 hektáros Duna-parti erdős területét bányatelekké. Pergel István Csaba akkori polgármester az érintett ingatlanokat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, viszont a tényleges kitermeléshez a képviselő-testületnek módosítania kellett volna a településrendezési tervet, valamint a helyi építési szabályzatot (hész). A testület ugyan már 2019-ben tárgyalt az ügyről, azonban egy 2020 júliusában meghirdetett lakossági tájékoztatóig nem sokat tudtak a helyiek a tervezett bányanyitásról: az új ismeretek birtokában viszont felháborodtak, aláírást gyűjtöttek, és helyi népszavazást is kezdeményeztek. Bár a polgármester továbbra is támogatta a bányanyitást, váratlanul lemondott. A lakosság a megnövekedő zaj- és környezeti terhelésre hivatkozva a kormányhivatalhoz fordult, amely visszavonta a vállalkozás környezetvédelmi engedélyét. E döntést a cég megfellebbezte, és a Győri Ítélőtábla 2021 júliusában úgy döntött, az engedély mégis érvényes.

Ellenállás szerveződött

Pergel István után nem sokkal az alpolgármester és a képviselő-testület is lemondott. Az időközi önkormányzati választást 2022 májusában tartották, a polgármesteri posztot a politikában újoncnak számító Hunyadi Balázs nyerte el. Az új községvezetőre többen azért szavaztak, mert úgy gondolták, ő is ellenzi a bányanyitást. A polgármester ezzel szemben azt mondta, ő sosem foglalt egyértelműen állást a kérdésben (lásd: Sóder, sóder a lábam alatt, Magyar Narancs, 2022. november 10.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk