Bányanépszavazás Pilismaróton: elstartolt a kampány

Kis-Magyarország

A bányavállalkozó szórólapja szerint „egy maroknyi kisebbség” hergel a bányanyitás ellen, míg a civilek szerint „egy idegen milliárdokat kereshet”, miközben a házak elértéktelenedhetnek. Alig egy hónap van a népszavazásig, a felek már elkezdtek hangolni. A helyi referendum közvetve a polgármester megítélésről is szólhat. 

Augusztus 27-én tartják Pilismaróton azt a népszavazást, amely lényegében arról szól, hogy a helyiek szeretnék-e, ha a Gm-PRO Kft. bányát nyisson a településen. Hosszú volt az út a fordulatos ügyben, amíg idáig eljutottunk: miközben Dunakanyar-szerte egyre több ellenzője akadt a beruházásnak, a múlt év végén Molnár Péter bányavállalkozó még azt nyilatkozta lapunknak, hogy becslése szerint idén már elindulhat a kitermelés. Aztán idén márciusban az Energiaügyi Minisztérium érvénytelenítette a vállalkozó környezetvédelmi engedélyét, vagyis a bányanyitás lehetősége távolabb került. 

A Magyar Narancs pár hónapja részletesen foglalkozott a témával. 

„Nem kell bánya!”

Ugyan még közel egy hónap van a népszavazásig, de az már látszik, hogy milyen üzenetekkel igyekeznek az érdekelt felek befolyásolni a lakosságot. A pilismaróti bányaellenes civilek közzétették szórólapjukat, melyen a bánya „kockázatait és mellékhatásait” sorolják fel: elértéktelenedő ingatlanok, a kutak vízszintjének csökkenése, a közúti forgalom növekedése. 

„A házunk az egyetlen értékünk. Ezt hagyjuk a gyerekeinkre. Miért hagynánk elveszíteni az értékét?! (...) Azért, hogy egy idegen milliárdokat keressen?”

– olvasható a szórólapon. 

A civilek egy oldalt is indítottak nemkellbanya.hu címen, ahol bővebben kifejtik a bányanyitás ellen szóló érveiket. Itt olvashatunk híreket Hunyadi Balázzsal, Pilismarót polgármesterével kapcsolatban is. Hunyadi 2022 májusában, időközi választás után lett a település vezetője, és ugyan egyértelműen nem foglalt állást sem a bányanyitás ellen, sem a bányanyitás mellett, sokakat váratlanul ért, hogy megbeszéléseken vett részt a bányavállalkozóval. A nemkellbanya.hu arról ír, hogy a polgármester már egyenesen „a bányanyitás mellett kampányol”, ugyanis egy februári találkozóra a Gm-PRO Kft.-vel közösen összehívták a térség településeinek vezetőit, ahol „együtt próbálták meggyőzni őket, hogy milyen jó lenne a bánya!” 

A  kérdés

Augusztus 27-én az alábbi kérdésre válaszolhatnak a pilismarótiak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtés bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzata Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?”

„Maroknyi, hangos kisebbség”

A Gm-PRO Kft. is készült szórólappal. Azzal a felütéssel indítanak: „Ne üljön föl a fejlődést akadályozó hamis híreknek!” A lapon egyebek mellett azt állítja a társaság, nem igaz, hogy lesz közúti szállítás, nem igaz, hogy csökkeni fog a talajvíz és romlik az ivóvíz minősége, és nem igaz, hogy az ingatlanok értéke csökkenne.

 
A GM-Pro Kft. szórólapja
Forrás: Civilek Pilismarótért Facebook-csoport

A szórólapon erős üzenetet sugallnak: „Pilismarót tősgyökeres lakói szívükön viselik településük sorsát. Van azonban egy maroknyi, de annál hangosabb kisebbség, akik csak és kizárólag önös érdekeiket tartják szem előtt. A község fejlődése és lakosainak életminősége számukra sokadrangú kérdés. Ezek az emberek nem átallanak hazugságokat terjeszteni, melyeket a környezetvédelem tetszetős jelszavaival álcáznak.” 

A közelmúltban indult egy YouTube-csatorna is, amely ugyanazt a nevet viseli (Fejlesszük együtt Pilismarótot), mint ami a szórólapon is látható. Bő egy hete felkerült egy videó, mely „Pilismarót tájrendezési előtervét” mutatja be. Magyarán ezzel tervezne a vállalkozó, amennyiben a bánya megkezdené a kitermelést. 

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után Korcsák Mónika, a Dunakéke elnöke arra hívta fel a figyelmünket a „Pilismarót tárjendezési előtervét” illetően, hogy a videó feltehetően a 25 év múlva lévő, bányazárás utáni rekultivációt mutatja be, „hiszen a videón nem láthatók bányagépek, kitermelő eszközök és kitermelési terület. Tehát a videóról hiányoznak a bánya 25 éve alatti működéséhez szükséges eszközök, ez nem a kitermelési folyamat bemutatása”. 

Egymás ellen fordítani a lakosságot

Korcsák Mónika, a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület (Dunakéke) elnöke szerint még az elején vannak a kampánynak, a lakosságot egyelőre nem foglalkoztatja a népszavazás. A civilek tartottak már nyilvános beszélgetést a témában, amit hamarosan megismételnek. „Próbáljuk felrázni a falut, hogy érvényes legyen a népszavazás” – mondja Korcsák. Attól nem tart, hogy nem lesznek elegen (a mintegy kétezer fős lakosság 50 százalékának kellene részt vennie a referendumon az érvényességhez), ugyanis van egy erős tábor, amelyik nem szeretne bányát, ők bizonyosan elmennek szavazni. 

Korcsák Mónika szerint sokan felháborodtak a Gm-PRO Kft. szórólapján. A civilek próbálják elérni, hogy ne legyen megkülönböztetés a településen, hogy ne válasszák szét a tősgyökeres lakosságot és a beköltözőket, viszont a vállalat a Dunakéke vezetője szerint „próbálja az embereket egymás ellen fordítani”. Az egyesületi vezető egy-egy emberrel találkozott már, aki próbál érveket felhozni a bánya mellett, de olyat nem ismer, aki konkrétan támogatná a bányanyitást. Szerinte nem lehet a Gm-PRO Kft. ígéreteiben megbízni, ugyanis az országos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bányák közelében tönkremennek a házak, a víz pedig eltűnik a talajból. 

Rákérdeztünk a polgármesterrel kapcsolatos hírekre is, miszerint Hunyadi Balázs a bányanyitás mellett kampányol. Korcsák Mónika szerint a településvezető ezidáig egyszer sem jelentette ki egyértelműen, hogy nem támogatja a bányanyitást. A februári polgármesteri találkozó hangfelvételét és jegyzőkönyvét kikérték, viszont a mai napig nem kapták meg a hivatalos válasz szerint azért, mert a polgármesteri hivatal számára nem áll rendelkezésre a hangfelvétel. „Sokan csalódtak, akik korábban támogatták őt” – mondta a civilek vezetője. 

A Dunakéke nemrégiben arról posztolt, hogy sikerült uniós forrást szerezniük a kampányolásra, ezen túlmenően Korcsák szerint gyűjtésből is származott bevételük, az összeg pedig fedezni fogja a további költségeket. Lesznek még további rendezvények, kiadványok, még csak most fognak nekiindulni igazán a kampányolásnak. 

Második ukrán front

Molnár Péternek, a Gm-PRO Kft. ügyvezetőjének nincsenek megérzései a népszavazást illetően. Szerinte a szórólapon hazugságokra adtak nyílt választ. Olvasva a civilek szórólapját úgy érezte, „mintha armageddon készülne vagy a második ukrán front alakulna ki Pilismaróton”. Bízik benne, hogy vannak „józanul gondolkodú emberek”, akik majd elmennek szavazni. 

A saját szórólapjával kapcsolatban azt mondta, mindig is korrektül kommunikáltak, viszont a két éve tartó „félrevezetés, fals információk” beették magukat az emberek agyába.

„Sokan megkérdezik tőlem, hogy tényleg nem lesz közúti szállítás, csak vízi? Legalább százszor elmondtuk, hogy csak azért hagytuk meg ezt a lehetőséget, hogy a helyiek tudjanak kacsivot venni. Az emberek nem hiszik el... Jó kommunista módszer szerint, ha valakiről sokszor elmondjuk, hogy bűnös, akkor az lesz, mert mindenki elhiszi róla”

– fogalmazott Molnár. 

Rákérdeztünk a „maroknyi kisebbség” üzenetre is, amely megosztottságot szülhet a településen. Molnár szerint ez a valóság: egy decemberi témába vágó falugyűlésen körülbelül 120-an vettek reészt, ahol szerinte jó, ha harminc pilismaróti volt jelen. A többi rendezvényen is ez volt a helyzet. „Mindenki fontosabb, mint a maróti emberek, mások akarnak véleményt mondani a jövőjükről. Erre akarjuk felhívni a figyelmet” – mondta hozzátéve, az emberek nem mernek megnyilatkozni, mert ha bárki mást mer mondani, vagyis például támogatná a bányát, akkor ellenség lesz belőle. Molnár szerint Hunyadi Balázs polgármester is „aljas támadásoknak van kitéve”, olyan üzeneteket kap, hogy „az katasztrófa”, egy kis létszámú csoport „terrorban tartja”. 

Azt nem árulta el, hogy mivel készül a kampány későbbi időszakában. Nem tudja, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, de az országos tapasztalatok azt mutatják, hogy kevés dolog éri el az emberek ingerküszöbét. Úgy vélte, ha nem lesz érvényes a helyi referendum, akkor többen vannak, akik ellenzik a bányát, ha viszont érvényes lesz, akkor többen vannak, akik mellette állnak. Amennyiben érvénytelen lesz, úgy a település vezetésétől függ, hogy hogyan tovább, ő nem fogja feladni, ahhoz túl sok energiát és pénzt tett a projektbe. Az érvényes népszavazásnak jobban örülne kimeneteltől függetlenül, de ennyire még nem gondolkodik előre. „Majd a helyzet megmutatja, mit kell tovább lépnünk.”  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk