A Napelem Szövetség szerint inkorrekt és etikátlan a kormány tervezete

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Belpol

A havi elszámolási rendszer visszamenőlegesen lehetetlenítené el a beruházások megtérülését.

A havi elszámolási rendszerre való átváltás miatt lehet, hogy soha nem fog megtérülni azoknak a beruházása, akik 8-10 éves megtérüléssel számolva telepítettek maguknak napelemes rendszert – nyilatkozta Kiss Ernő, a Napelem Napkollektor Szövetség elnöke az RTL-nek.

Szilágyi László, a szövetség alelnöke közben egy Facebook-videóban reagált Lantos Csaba energiaügyi miniszter azon bejelentésére, miszerint januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba. A Portfolio.hu cikke szerint a szakember rámutatott, sokan a tavaly október 31-i határidő előtt telepítettek napelemet, hogy az akkor még éves elszámolás keretében tudjanak elszámolni a szolgáltatóval, a mostani bejelentéssel azonban visszamenőlegesen lehetetleníti el a kormány a megtérülést. Szilágyi emlékeztetett arra is, hogy korábban korrekt volt a kormány részéről az az eredeti ígéret, miszerint a korábban telepítők bent maradhatnak az éves szaldó elszámolásban. 

A frissen bejelentett lépés ezzel szemben szerinte inkorrektnek és etikátlannak, mivel nincs olyan uniós rendelkezés, ami tiltaná, hogy visszamenőleg ne lehetne megadni ezt a szaldós éves elszámolást.

Mivel a bejelentés egyelőre csak TikTok-videóban hangzott el, hivatalos formában még nem, Szilágyi László azt kérte a minisztertől, hogy adjon lehetőséget a szakmai szervezeteknek arra, hogy részt vehessenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában.

Az RTL kalkulációja szerint a szolgáltató nyáron kilowattonként 5 forintot fizet majd a betáplált áramért, télen viszont 2500 kW fogyasztásig 38 forintért adja vissza a fogyasztónak, ezen felül pedig 70 forintos, piaci áron lehet áramot venni. A Portfolio.hu szerint ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, ezek a jelenlegi tarifák, és nem lehet tudni, hogy ezek lesznek-e érvényesek a jövőben is, az viszont kijelenthető, hogy a feltelepített rendszerek megtérülése lényegesen rosszabb lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk