A CÖF is beszáll az EP-választás kampányába: Európában terjeszkednének Orbán civiljei

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 30.

Belpol

Jöhet az európai békemenet.

Bevetésre készül a CÖF. Európában terjeszkedne a szervezet, hogy mozgósítsa a szuverenista módon gondolkodó civileket az európai parlamenti választások előtt az uniós intézményrendszer reformja érdekében – közölte a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke csütörtökön Budapesten.

Csizmadia László az MTI tudósítása szerint a sajtótájékoztatón elmondta, hogy megkezdték az Európai Civil Együttműködési Tanácskozás (vagyis az ECET) megalakításának előkészítését. A szervezet  profilbővítésére Csizmadia szerint azért van szükség, mert az Európai Unióban erősíteni kell a polgári kezdeményezések hatékonyságát.

A CÖF alapítója hangsúlyozta, a mögöttük álló „szellemi honvédők” úgy vélik, hogy az EU föderatív irányítása zsákutca, a nemzetállamok összessége viszont képes biztosítani az unió erejét. Ugyanakkor az is fontos, hogy az EU vezetése elkülönüljön a nemzetállami vezetőktől, vagyis ne egy „Macron–Merkel-tandem” irányítsa a közösség egészét.

Merthogy a CÖF szerint az európai polgárok ma egyöntetűen azt a véleményt képviselik, hogy az unió határait meg kell védeni az illegális bevándorlókkal szemben.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője mindeközben arról beszélt, üdvözlik Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóját. A tárgyalás eredménye ugyanis a kormányzati civilek szerint azt jelzi, hogy a visegrádi csoport tagállamai Ausztria után Olaszországgal is megtalálják a közös hangot.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?