Ombudsmanhoz fordul a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság a fiúk HPV elleni oltóprogramból való kizárása miatt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 30., 18:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A civil szervezet szerint a fiúk kizárása a térítésmentes iskolai kampányoltásból sérti a fiúgyermekek egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Panaszt nyújtott be a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság az alapvető jogok biztosához, mert bár a HPV a férfiakat is veszélyezteti, az ingyenes HPV elleni védőoltás fiúk számára mégse elérhető.

A szervezet közlése szerint bár a human papilloma vírus számos súlyos, adott esetben halálos kimenetelű veszélyt jelent fiúk és férfiak számára is, olyan betegségeket és fertőzéseket okozhat, mint például a végbélnyílást érintő rosszindulatú elváltozások és daganatok, a hímvesszőrák, a nemi szervek szemölcsei, és a rosszindulatú feji és nyaki daganatok. A térítésmentes védőoltás a fiúk számára nem biztosított, a 18/1998. (VI. 3.) NM-rendelet 7. § (5) pontja értelmében csak az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek részesíthetők iskolai kampányoltás keretében térítésmentes védőoltásban.

A civil szervezet szerint a fiúk kizárása a térítésmentes iskolai kampányoltásból sérti a fiúgyermekek egyenlő bánásmódhoz való jogát. Mindez „olyan etikailag és jogilag is kifogásolható gyakorlat, ami nem indokolható a nemek közötti biológiai és fiziológiai különbségekkel”.

Magyarország Alaptörvénye XV. cikkének (2) bekezdése hangsúlyozza, hogy „Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja”, továbbá a XV. cikk (3) bekezdése is kiemeli a nők és a férfiak egyenlőségét – emlékeztet a szervezet.

A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság azzal a kéréssel fordult az ombudsmanhoz, hogy vizsgálja felül az érintett rendeletet alkotmányossági szempontból, és amennyiben a panaszt megalapozottnak látja, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy a térítésmentes védőoltás a 12. életévüket betöltött fiúgyermekek számára is elérhető legyen az iskolai kampányoltás keretében.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 30., 18:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra